Nästa artikel
Ett avancerat hembygge 1958
Reportage

Ett avancerat hembygge 1958

Publicerad 26 september 2022
Det är en spektakulär bil den unge grabben har byggt - men så är han inte vem som helst.


Specialbygget från 1958  bär rätt mycket likheter med en del av både Chryslers och Ghias alster vid den här tiden . Inte så konstigt för hans far hette Virgil Exner och var vid den här tiden vice president för Chryslers designavdelning. Mest känd som den som skapade Chryslers 'Forward look' 

Under det extrema skalet är det dock långt ifrån nydanande. Den påstås ofta vara byggd på en Simca men det är bara delvis sant. Ursprunget är ett Fiatchassi från 1950, med motor, drivlina och andra detaljer från Simca. 

Killen heter då följdaktligen Virgil Exner Junior och kom att gå i sin pappas fotspår.  Den här bilen ritade han och byggde själv som 22-åring.  Då hade han redan hunnit med en sväng i Studebaker-Packards studio, gjort militärtjänst i US Air force stationerad i Korea och även varit konsult åt Ghia i Italien.  Hans far Exner senior och Ghias chef Luigi Segre hade samarbetat under många år och för juniors del kom det att fortsätta.  
Där kom han vara inblandad i formen för Volkswagen Karmann Ghia typ 34 och Fiat 2100.  

Far och son Exner startade en designfirma ihop 1962 - Virgil M. Exner Incorperated.  Men i slutet av sextiotalet blev Exner jr anställd hos Ford. Han ritade sjuttiotalets Thunderbirds, Maverick och Pinto. En period var han över hos Ford i Europa och från hans ritbord där kom Ford Escort, Granada och senare Fiesta. Han blev kvar hos Ford tills han gick i pension 1988. 

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.