Bild
Nästa artikel
Ett motorstopp sommaren 1903

Ett motorstopp sommaren 1903

Från förr

Drifststörningar var mer regel än undantag i bilismens barndom

Här spekulerar tre tekniskt sinnade män ute på en biltur över vad som hänt med deras nya automobil. En fjärde passagerare som troligen inser sina egna tekniska begränsningar tar igen sig vid vägrenen.

Bilen är faktiskt helt ny, det är en Cadillac av 1903 årsmodell. Cadillac annonserades i november 1902 och för modellåret 1903 byggde man 2497 vagnar. Motorn var en liggande encylinders konstruktion på hela 1,6 liter och var monterad under förarsätet. Vad som var märkvärdigt med den nya Cadillac var att man använde sig av standardiserade komponenter.
Biltillverkning vid denna tid var mer smedja än industri där bitarna filades till individuellt. Henry Lelands nya Cadillacbil använde ett helt nytt sytem för tillverkningen, vilket demonstrerades vid en utställning i England 1903. Tre bilar skruvades isär, delarna blandades och mekanikera satte sedan ihop tre fungerande bilar igen, därav myntades sloganen som följde med Cadillac genom decennierna "Standard of the world"

 

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Sören Fogdenius
2013-03-29 09:51

De tre välklädda herrarna kunde säkert lösa problemet, och fortsätta färden.
Lägger en sprillans ny vagn av idag vid vägkanten, är hoppet minimalt att resan går vidare utan bärgningshjälp.

#2
390modelacoupe
2013-03-29 16:25

Skillnaden är väl att risken att bli stående med en modern bil är betydligt mindre. Har personligen aldrig (ja just det, aldrig) blivit stående vid vägkanten i en ny/modern bil.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.