Bild
Nästa artikel

EXPERIMENT: Mini i Mini

Klipp och klistra

Att bilarna blivit större på senare år är uppenbart. Men hur mycket har de egentligen vuxit?

Första gången jag ser den nya kompaktsuvkombismåbilen Mini Countryman parkerad bredvid sin 51 år äldre anfader urkojan tror jag inte mina ögon. Den gamla Morris Mini-Minorn når knappt upp till nykomlingens midja, den är sextio centimeter smalare och på längden skiljer en hel meter.

Tanken slår mig: Skillnaden är så stor att originalet borde rymmas inuti nykomlingen! Fotografen Arno Lingerak tänder på idén och med hjälp av Photoshop kommer han fram till att det borde gå. Men hur ska vi kunna bevisa denna tes? Demontera all inredning i en ny Countryman och sedan köra in den gamla i sann Italian Job-anda? Nja.
 
Men om vi bygger en modell av urkojan i skala 1:1 och kollar om den ryms? Ja!
Beväpnade med linjaler, knivar, saxar, klister och pennor sysselsatte vi oss de följande dagarna med att skapa en Hundkoja i skala 1:1 – i wellpapp. Inte enkelt men gränslöst kul och med viss hjälp lyckades vi ganska bra.

Att få låna en Mini Countryman till experimentet utgjorde bara ett mindre problem, liksom att det regnade ute och snart stod vi där i en lämplig inomhushall och praktiserade fullsize-origami.

Hade det inte varit för alla skrymmande inredning som mattor, paneler och mittkonsoler hade det varit busenkelt att få in urkojan i Countryman.

Nu fick vi pyssla, pussla och kompromissa en hel del men efter ett par timmars arbete kunde vi bevisa att förfadern faktiskt ryms inne i barnbarnet. Kusligt.

TEXT: Jeroen Booij
FOTO: Arno Lingerak

Kommentarer

#1
Calle
2010-11-02 13:40

Jag blir väldigt sugen på att ta pappledigt när jag ser det här. Kanske starta en pappgrupp och ordna små pappträffar. Bara det inte börjar regna...

#2
Günther Galon
2010-11-04 10:23

Är det okej om vi i så fall kallar dig papps-Calle?

#3
Bengt Lidgran
2010-11-04 10:43

hehe

#4
Dillanger
2011-06-18 07:48

You’re on top of the game. Takhns for sharing.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.