Bild
Nästa artikel
Falska regskyltar var inget brott

Falska regskyltar var inget brott

Reportage

En bilägare åtalades för ringa märkesförfalskning då han haft registreringsskyltar köpta på Internet på sin bil. Men den fällande tingsrättsdomen har nu upphävts av hovrätten.

Transportstyrelsens registreringsskyltar var för fula tyckte en bilägare och köpte skyltar på webben. Att sådana skyltar inte ska användas på allmän väg brukar företag som tillverkar dem informera om.

Skyltarna som bilägaren satte på sin bil visade rätt registreringsnummer men när polisen stoppat honom i oktober 2019 valde en åklagare i Örebro att åtala mannen för ringa märkesförfalskning. Örebro Tingsrätt dömde mannen till dagsböter på totalt 10 000 kronor.

Nu har Göta Hovrätt friat mannen skriver Karlskoga Tidning-Kuriren. Enligt den eniga hovrätten krävs det att ”någon anbringat ett falskt märke, dels att åtgärden innebär fara i bevishänseende” för att man ska ha gjort sig skyldig till ringa märkesförfalskning.

Åklagaren har fram till den 26 februari på sig att bestämma sig för om domen ska överklagas. I så fall kommer det att krävas prövningstillstånd för att ärendet ska upp i Högsta Domstolen.

Domen har fått Transportstyrelsen att skriva ett pressmeddelande för att tydliggöra vad som gäller.  ”Det är viktigt att förtydliga att hovrätten endast prövat om det innebar straffbar märkesförfalskning enligt brottsbalken att byta ut registreringsskyltarna mot andra egenhändigt skaffade registreringsskyltar med samma registreringsnummer. Och där gör man bedömningen att så inte var fallet. Det är dock fortfarande inte tillåtet att använda andra registreringsskyltar än de som Transportstyrelsen tillhandahåller. Men den frågan var inte uppe till bedömning i det aktuella målet” säger Christofer Kärrdahl, strateg vid Transportstyrelsen i pressmeddelandet.

Det är alltså inte fritt att använda egentillverkade registreringsskyltar. Vanligen brukar polisen bötfälla en bilägare som inte har skyltar från Transportstyrelsen för ”avsaknad av registreringsskylt”, vilket ger ett bötesbelopp på 2 500 kronor.
 
Taggar: Reportage

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.