Bild
Nästa artikel
Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativ

Import

En av femtiotalets märkligaste specialmodeller har kommit in i Sverige, högst troligt den första här i sitt slag.

Det här är alltså en Dodge Custom Royal La Femme från 1955, ett tidigt försök att skräddarsy en specialmodell för en viss målgrupp. Vad rätt man tänkte, vad fel det blev...  
 
Chrysler hade sedan förut  en tradiotion att lansera så kallade "spring specials", att halvvägs på modellåret, alltså på vårkanten, erbjuda lite specialmodeller i programmet.  Ett av de mer spektakulara vårmodellerna 1955 hette Dodge la Femme.
Det här var ett tillbehörspaket som hade tagits fram av nån framsynt marknadsavdelning för att just tilltala kvinnor. Och vad gjorde man då 1955 med en Dodge Custom Royal för att den skulle falla frun i huset i smaken?  Jo först och främst lackade man den i vit och rosa kulör, med matchande rosatonad inredning...

 

Sen så plockade man ihop en rad speciella accessoarer just för damer, bland annat så fann man i detta en  specialdesignad handväska i rosa kalvskinn, ett rosa paraply, och även ett rosa regnställ. Handväskan innehöl bland annat puderdosa, ett cigarettetui, tändare, läppstift, och en del annat. Dessa accesoarer var framtagna av det förnäma Evans i Illinois, så det var riktigt fina saker man fick med för de 143 dollar extra La Femme paketet kostade.

Alla Dodge La femme kom i ett enda färgval, Sapphire White och Heather rose. Modellen fanns bara åren 1955 och1956, enbart som hardtop coupé. Någon exakt statistik verkar inte finnas men man uppskattar någonstans bortåt 2500 stycken utrustades såhär de två åren. Av dom är bara dryga sextiotalet kända idag, så det är en mycket ovanlig Dodge som har hittat hit.  
 

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
RolfH
2013-04-18 13:35

Det fanns en liknande DeSoto som ägdes av den yngre generationen på Junex i Huskvarna. Samma fantastiska färger. Bör ha varit 1956 om jag minns familjens , vår, bilar rätt. Har ett minne av DeSoton bredvid vår Chevrolet BelAir.

#2
sören fogdenius
2013-04-18 15:18

..eller "Alternativ..." ;-)

#3
Tore T
2013-04-19 16:53

Jo, fast redan 1903 började M.A.N. tllverka lastbilar med massor av maskulina atribut såsom tung styrning, dova färger, lastflak mm.

#4
Oscar G
2013-04-19 22:55

Apropå rubriken:
Har länge undrat varför man döper ett parti till Fi. Är det bara för att man inte gjort lumpen och därmed inte matats med begreppet, eller är det för att man VILL vara lede fi???

Bilen ser ju annars allt annat än fientlig ut... :-)

#5
Billabbet
2013-04-19 23:24

Högst sannolikt är Fi ett reaktionärt uttryck i kvinnokampen, av det mer vokabulärt rumsrena slaget i synen på mäns herravälde och makt.
Typ "Fi *** vilket gubbvälde!"

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.