Nästa artikel
Fira jul som i Norge: Kolla på Flåklypa Grand Prix
Reportage

Fira jul som i Norge: Kolla på Flåklypa Grand Prix

Publicerad 22 december 2017 (uppdaterad 22 december 2017)
I Sverige har Kalle Anka på tv blivit en del av julfirandet. Men norrmännen ska alltid vara värst. I Norge är det nationalskatten Flåklypa Grand Prix i regi av Ivo Caprino som står för jultraditionen.
Den som missat Flåklypa Grand Prix och historien om cykelreparatören Reodor Felgen längst upp på Flåklypatoppen har saker att ta igen i jul! 

Tillsammans med sina inneboende – skatan Solan Gundersen och den djupt deprimerade mullvaden Ludvig bestämmer man sig för att bygga racerbilen Il Tempo Gigante och ställa upp i Flåklypa Grand Prix. Men ska man vinna över disponenten Rudolf Blodstrupmoen krävs både tuffa tag och klurigheter.

Strax efter att filmen var klar byggdes en fullskalig Il Tempo Gigante. Bilen konstruerades av regissören Ivo Caprino och karossen byggdes av den italienska karosserimakaren Martinuzzi. Den nästan tre tunga klumpedunsen bygger på ett Cadillac-chassi med en direktinsprutad Chevrolet V8 på 500 hk. Motorn skänktes av Formel 1-mästaren Niki Lauda och som komplement hittas även en gasturbinmotor.

Första svängen med Ill Tempo Gigante gjordes på Fornebu 1976 och nyttjades sedan i olika reklamsammanhang. Idag finns den att skåda på Hunderfossen familiepark, strax norr om Lillehammer.

Tidigare i år korades Flåklypa Grand Prix från 1975 till det norska folkets  absoluta favoritfilm genom tiderna. Läge att hoppa över Kalle Anka i år och göra som i Norge?


 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.