Bild
Nästa artikel
Fira jul som i Norge: Kolla på Flåklypa Grand Prix

Fira jul som i Norge: Kolla på Flåklypa Grand Prix

Reportage

I Sverige har Kalle Anka på tv blivit en del av julfirandet. Men norrmännen ska alltid vara värst. I Norge är det nationalskatten Flåklypa Grand Prix i regi av Ivo Caprino som står för jultraditionen.

Den som missat Flåklypa Grand Prix och historien om cykelreparatören Reodor Felgen längst upp på Flåklypatoppen har saker att ta igen i jul! 

Tillsammans med sina inneboende – skatan Solan Gundersen och den djupt deprimerade mullvaden Ludvig bestämmer man sig för att bygga racerbilen Il Tempo Gigante och ställa upp i Flåklypa Grand Prix. Men ska man vinna över disponenten Rudolf Blodstrupmoen krävs både tuffa tag och klurigheter.

Strax efter att filmen var klar byggdes en fullskalig Il Tempo Gigante. Bilen konstruerades av regissören Ivo Caprino och karossen byggdes av den italienska karosserimakaren Martinuzzi. Den nästan tre tunga klumpedunsen bygger på ett Cadillac-chassi med en direktinsprutad Chevrolet V8 på 500 hk. Motorn skänktes av Formel 1-mästaren Niki Lauda och som komplement hittas även en gasturbinmotor.

Första svängen med Ill Tempo Gigante gjordes på Fornebu 1976 och nyttjades sedan i olika reklamsammanhang. Idag finns den att skåda på Hunderfossen familiepark, strax norr om Lillehammer.

Tidigare i år korades Flåklypa Grand Prix från 1975 till det norska folkets  absoluta favoritfilm genom tiderna. Läge att hoppa över Kalle Anka i år och göra som i Norge?


 
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Per R
2017-12-22 13:01

”Det blåser nordanvind från alla kanter...” Filmen är helt underbar!

God jul och tack för årets alla Klassikerupplevelser! Ser fram mot 2018.

Per R

#2
Ture Spånhålk
2017-12-22 13:32

Själv ska jag sitta och titta på när färg torkar. Då går 65 minuter mycket fortare än de gör när man ser på det där ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” för 45e gången. De sista minutrarna är värst,ä. Själlöst, datoranimerat skräp utan innehåll som bara gör barnen överaktiva. Men ger SVT fina reklamintäkter.

#3
Kent Johansson
2017-12-22 14:04

Den har man givetvis på DVD för att ta fram emellanåt.. Problemet är bara att barnen blir så sugna på att bygga lådbilar av den. Eller, problem och problem.. kanske dags för det!

#4
kalle
2017-12-22 18:48

Japp. Jag var på premiären 1975.
Jag mamma pappa och syrran tog traktorn
Och körde dom 5 km till folkets hus i byn
där jag växte upp. Il tempo gigante imponerade på mig som 5 åring. Speciellt hjulspinn så asfalten rullade upp sig med tillhörande blårök.

#5
Världens vackraste man
2017-12-23 17:09

Jag har Flåklypa Grand Prix på DVD. Jag lånade ut den till en snubbe som efter en lång tid lämnade tillbaka den och tackade hjärtligt och sa att det var en himla bra film. Nästa gång jag skulle titta på den upptäckte jag att den var repig och förstörd. Perkele!

#6
Henrik Johansson
2017-12-23 20:26

Jag köpte den på VHS på en veteranmarknad i småland för några år sedan - jag får testa den på brorsbarnen även om jag misstänker att tempot är lite för lågt för dom, blir nog myror i brallan...

#7
Joel
2017-12-26 13:55

Vi som kan, ser givetvis Kalle på dansk TV. Ocensurerad!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.