Bild
Nästa artikel
Folkapolisen

Folkapolisen

Reportage

Långsam, bara två dörrar och trång. Ändå köpte den svenska polisen in totalt tusen exemplar av Volkswagen Typ 1.

När polisen blev statlig 1965 var Bubblan en del av omdaningen. Nytänkandet lånades från Tyskland. I München hade enmanspatrullering testats med gott resultat, statistik visade att få polisingripanden krävde två man. Nu skulle metoden med en liten polisbil och en ensam polis användas i Sverige. 

Polisbilarna var utrustade med radio och bandspelare, med den skulle polismannen tala in sina iakttagelser och efter passet lämnades bandet in till vakthavande befäl. 

Polisen i Stockholmsområdet, Göteborg, Eskilstuna, Nyköping, Katrineholm, Strängnäs, Norrköping, Linköping, Motala och Karlstad började med enmanspatrullering medelst Volkswagen. 
 

Det här var den första Volkswagen Typ 1 som den svenska polisen köpte in.
Det här var den första Volkswagen Typ 1 som den svenska polisen köpte in.

Göteborgspolisen tilldelades fem stycken VW 1300. Där skulle de ersätta motorcyklarna vintertid. Det ansågs att det inte var hälsosamt för motorcykelpoliserna att utsättas för väder och vind under ett helt arbetspass vintertid. 

Sett ur polischefernas perspektiv fanns det många skäl till att använda enmansbetjäning: Polismannen skulle verka utanför bilen och ge allmänheten möjlighet till kontakt med polisen. De var att betrakta som en fotpatrullerande polisman som fått ett fortskaffningsmedel som gav skydd, radiokontakt och snabb transport mellan olika platser. 

Men om någon gripen skulle föras till en polisstation var den trånga tvådörrarsbilen inte särskilt lämplig.
 

Folkapolisen

Volkswagenbilarna hittade trots allt många användningsområden. Kvarterspolis, rytteriet, trafikpolisen och inte minst hundpatruller använde den. Polishunden placerades då på en brits i baksätet.
 

Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Kent Johansson
2019-02-27 09:24

Det som man i England kallar "beat car", en "slit och slängbil" för stadspatrullering. Man kan undra varför vi inte ser stadspoliser idag i Golf eller XC40 i Sverige?

Tack och lov hade inte buset så bra bilar heller på den tiden...

#2
Pontus Lövrup
2019-03-05 10:57

Fanns även i Lund, där legendariske polisen Bengt E. Nilsson (han presenterade sig som "Bengt E-punkt Nilsson") dvs Bengt E-punkt körde runt i en på sjuttiotalet

#3
henke
2019-03-14 20:13

Vad tänkte Rikspolisstyrelsen på? fanns en likadan i Jönköping fram till 1983!

#4
Benke
2019-03-16 08:39

En rivstart med den VW-cabben och polisen ligger i baksätet...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.