Nästa artikel
Från ax till trälimpa
HUSBILSHETS

Från ax till trälimpa

Publicerad 27 april 2009 (uppdaterad 17 oktober 2013)
Vad gjorde du i helgen? Jaha, gick upp lite sent och satt på balkongen med morgontidningen. Tog en extra kopp kaffe och sen var det dags för lunch…

Då ska du kolla in vad det här energiska gänget, medlemmarna i Föreningen Saab 92h, åstadkom på några futtiga dagar. Man byggde sig en husbil!

Det handlar naturligtvis om den äldsta av de två  husbilar som byggdes i början av 1960-talet av Torsten Johannesson i Ramsele. Husbilar av eget snitt med Saab 92 respektive 95 i grunden. Den senare är den som Klassiker numera äger och använder som rullande sommarredaktion. Den har precis fått plåtskalet renoverat och en ny motor, ett verk av Anders Johannesson på firma Motortjänst i Lennheden. Torstens yngsta son.

Anders tog lite paus i arbetet för att ta helg i Ã-stersund tillsammans med kompisarna i Föreningen Saab 92h, där bland annat Klassikers Lars Julle Olofsson ingår. Och vilken fart det blev!

Husbilen hittades som en spillra i skogen. Det sista stackaren utsattes för var en attack från en skogsmaskin - hela gaveln var söndertrasad. Karossen var därmed bortom alla räddning och att återanvända delar av aluminiumplåten var heller inte görligt. Den visade sig vara limmad i den ruttna plywooden.
Det enda vettiga var därför att bygga en ny kaross. I möjligaste mån kommer enskilda delar att flyttas över samt stora delar av inredningen. Chassit har renoverats och den tvåcylindriga tvåtaktaren fungerar fint trots 40 år i skogen, den har bara fått nya tänddelar och ny koppling.

Nästa arbetshelg är spikad en en dryg månad framöver. Med samma uppslutning och snickartempo kan vi vara säkra på att föreningen kommer att om inte övernatta i trälimpan så åtminstone koka kaffe i pentryt.

- Vi hälsar alla välkomna att bli medlemmar, hälsar ordförande Kenth Fick, medlemsavgiften går direkt in i projektet! Och pengar och stöd behöver vi för att lyckas.

Se den häpnadsväckande förvandlingen på www.saab92h.se

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.