Nästa artikel
Franskimport
Import

Franskimport

Publicerad 25 februari 2013
Till Sverige, via Amerika.

Franska bilar har en lång historia i Amerika, redan i början på 1900-talet hade både Renault och De Dion egna fabriker där för den växande amerikanska marknaden. Men sedan dröjde det till femtiotalet innan märken som Renault, Peugeot och Citroën började etablera sig så smått over there.  


Citroën har dock aldrig varit särskilt vanliga där, den enda modellen som såldes i nån större volym var den exklusiva SM med Maseratimotorn. cirka  2000 stycken såldes mellan 1970-74 och dessa är lätta att känna igen då de inte fick ha det vanliga plexiglaset i fronten där, utan istället så såg man den här nödlösningen med öppna framlampor istället som syns på den här vita bilen.
Dessutom fick SM heller inte insprutning på USA-modellerna utan höll kvar vid förgasare även efter 1973.

En annan bil som importerats från USA var varken vanlig där eller här,  Renault Fuego. Då Renault hade ett samarbete med AMC som dels sålde och även byggde ett par av deras modeller för USA så var dessa inte helt okänd. Man sålde även Fuegon under några år främst då turbomodellen, fast detta är en vanlig GTX från 1981, dessutom utan de amerikanska lamporna och övrig USA-utrustning som sidoljus bak. Vilket får en att misstänka att den kanske åkt över atlanten i privat regi en gång förut... 

 

I Sverige sågs dom knappt alls. Fuego kom ut i mars 1980 och några enstaka togs in av importören som då var Volvo. 1981 var sista året i Sverige man kunde beställa (nästan) hela modellprogrammet, efter det togs bara Renault 5 in, så vi fick inte se europas bästsäljande sportcoupé alls här de kommande åren. 


På trailern står en tuff gul liten Renault 17 som har ett mångårigt förflutet som banracerbil. Den har inte kommit hit utan den är på väg ut ur landet, med destination Vancouver på Kanadas västkust som ny hemort. Det går ju en del trafik i den här branschen åt andra hållet också.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.