Nästa artikel
Gula polisbilarna!
Reportage

Gula polisbilarna!

Publicerad 27 april 2020
På 1960-talet patrullerade tre gula Land-Rover polisbilar på de stora trafiklederna i Stockholm. De var ett lysande gult undantag till de svartvita vanliga patrullbilarna.
Idag finns det gula lastbilar från VägAssistans som med hjälp av blåljus snabbt kan ta sig fram för att hjälpa till när något hänt i Stockholmstrafiken. Bakom VägAssistans står Trafikverket och Stockholms Stad. För 55 år sedan fanns faktiskt ungefär samma upplägg!
Stockholms Stad hjälpte Polisen att få tre stycken Land-Rovers som skulle användas för övervakning av in- och utfartslederna till Stockholm. För att de skulle synas ordentligt så var de inte svartvita som vanliga patrullbilar – utan gula! 
 
Tord Larsson äger en av tre gula Land-Rovers som varit i polisens tjänst. Efter att ha ägt flera andra engelska bilar och eftersom han bor i ett hus på en höjd så ville han gärna ha en Land-Rover. I flera år använde han den som bruksbil.
Det finns flera spår efter bilens bakgrund som polisbil. På instrumentpanelen sitter en ägarskylt där det står Rikspolisstyrelsen. Hålen för de röda utryckningsljusen fanns kvar och därför har Tord monterat nya. 
– De är inte inkopplade. Den har också en förarstol med fjädring från Bege som gjort att man fått bygga om karossen något för att få plats med den. Det finns också ett extra värmepaket från Bosch, berättar Tord Larsson. 
 
Texten POLIS var aldrig målad på bilen utan satt på skyltar på karossidan och på det takräcke som den var utrustad med. På bakdörrarna finns spår av att det stått ”Gatukontoret” vilket tyder på att Tords bil verkligen har originallacken kvar. Tord har också fått två bilder som visar att bilarna först hade Stockholms Stads heraldiska vapen på dörrsidorna.
 
Den märkliga perioden med gula polisbilar i Stockholmstrafiken tog slut 1968. Då ersattes de tre Land Rover-bilarna med tre stycken Volvo Laplander, den civila versionen av Valpen. De var däremot uniformsenligt målade i svart och vitt!
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.