Bild
Nästa artikel
Günters Golf

Günters Golf

Ombyggt

Günter Artz både sålde och byggde om Volkswagenbilar.

I Hannover fanns Autohaus Nordstadt - välkänd återförsäljare av främst VW-bilar. 
Den drevs av Günter Artz, som också var stor entusiast och kreativ bilbyggare. Redan på 60-talet hade han satt en Corvairmotor i en Karmann Ghia typ 34, lite senare en Volkswagen 411 med Porsche 911-motor.

Detta var var PR för Nordstadt, och 1978 kom han med en kreation som lät tala om sig - Supergolfen.

 

Günters Golf

Den såg ut som Golf från sidan, och på det hela taget runtom - men den var 30 centimeter bredare och längre än vanligt.
Det beror på att under skalet hade Günter lyckats trycka ner i princip en hel Porsche 928! 

Det blev trångt trots breddningen, men det var en av de hårigaste bilarna i Västtyskland då.  En 300 hästars Porsche V8 i nosen och resten av 928:ans mekanik ch hjulupphängningar borgade för intressanta prestanda.

Under Åttiotalet var Artz ett välkänt namn i den tidens bilförädlartrend, och samtidigt var dessa bilar bra PR för Nordstadt.  Några exempel var en fyrdörrars Audi Quattro,  Volkswagen Jetta cabriolet och Sciwago, som var en Sciroccokombi.
En del kom till och med att produceras i små serier.
Lite senare kom det även att byggas om Oplar hos Artz, som nu drev en egen firma utanför Nordstadt.  Günter Artz pensionerade sig från bilbranschen 1996, men Nordstadt finns kvar i Hannover, och idag har dom en avdelning för service och restaurering av klassiska bilar vid sidan om de nya modellerna.

Günters Golf

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.