Nästa artikel
Hemlig Tucker hittad!
Avslöjad

Hemlig Tucker hittad!

Publicerad 17 december 2010 (uppdaterad 24 oktober 2013)
En Tucker 48 har hittats undanstuvad i ett garage i Auburn i Washington, USA.

Bilens existens var väl dold för omvärlden och den avslöjades först två år efter att ägaren avlidit. 
– Det var en stor familjehemlighet. Jag tilläts inte prata om bilen med någon när jag var liten, då skällde dom på mig, säger dottern som ändå döpte sin andra son till Tucker tack vare den undangömda bilen som präglade hennes barndom.
Alla som ville se bilen blev bortkörda, även namnkunniga bilsamlare med stora plånböcker.

Till slut föll den i glömska hos alla utanför familjen. Ägaren var under en kort period på 1980-talet ordförande i den amerikanska Tucker-klubben, ändå höll han sin bil hemlig. Bara ett skakigt fotografi på bakdelen läckte ut, utan några som helst kommentarer. Kanske var det ändå denna bild som till slut ledde köparen till det igenbommade garaget i Washington?

Bilen har chassinummer 1010 och är därmed den tionde tillverkade av de 51 bilar som visionären Preston Tucker lyckades framställa innan företaget gick i konkurs. Modellnamnet Torpedo användes bara i förhandsreklamen och det officiella namnet var Tucker 48, efter startåret.

Tucker var en okonventionell skapelse med höga säkerhetsambitioner för sin tid. Formen var futuristisk och mekaniken extraordinär – en boxersexa i aktern, en maskin av fabrikat Franklin framtagen för helikoptrar.

Efter fiaskot med Tucker (där forskningen visat att det faktiskt var ”de tre stora” i Detroit som till stor del sköt projektet i sank) fortsatte Preston Tucker med nya projekt och idéer. Han skissade på en ultrasportbil som skulle byggas i Brasilien med namnet Carioca.

Uppgifterna kring den upphittade bilens historia är mer än vaga, men det påstås att bilens designer Alex Tremulis intygat att just detta exemplar körde på Bonneville 1952 där den nådde 214 km/h tack vare en speciellt framtagen växellåda.

Klart är att ägaren köpte den i Kalifornien 1957 på en annons i Motor Trend och att den kördes en mycket kort tid. Den ska ha krockat med en garagedörr i Kalifornien och blivit undanställd och senare flyttat till ägarfamiljens nya hem i Washington.

Mätaren står på 1 500 miles, men skicket talar mot att det skulle vara den verkliga körsträckan. Gamle 1010 kräver en genomgripande renovering, en nog så krävande och kostsam operation.

Den nye ägaren behöll sitt fynd bara en kort tid och bilen kommer nu att auktioneras ut av Gooding & Company i Scottsdale i januari. Spekulationerna är redan igång om att den ”sista oupptäckta Tuckern” ska gå för över en miljon dollar.

Den senaste Tucker som bytte ägare såldes på auktion i augusti 2010 för 1 125 400 dollar, snudd på åtta miljoner. Men den var helrenoverad till nära utställningsskick.

FOTO: JERI DRAGER, PAWEL LITWINSKY/GOODING & COMPANY

Tuckerfebern startade med Coppolas film om Preston Tucker 1988. Priserna har ökat stadigt sedan dess.

Tuckervärlden är idel numerologi. 1018 kraschade mot ett träd. 1023 brann upp och grävdes ner. 1046 har byggts om med ett chassi från en Mercury Monterey. 1042 hittade totalförstörd. 1035 är en rishög i Brasilien. 1010 är ihopsatt med ståltråd och väntas inbringa rekordbelopp på auktion i januari.

Tänk dig att kika in i en springa i garagedörren och mötas av denna syn!

Mor och döttrar och den hemliga bilen. Se mer på: www.dragers.com

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.