Ewy Rosqwist och Björn Waldegård vinkar av den första startande från Stockholm.

Nästa artikel
Historisk nystart!
Monte Carlo-rallyt

Historisk nystart!

Publicerad 23 januari 2014 (uppdaterad 23 januari 2014)

Ewy Rosqwist och Björn Waldegård vinkar av den första startande från Stockholm.

För första gången så var Stockholm på torsdagsmorgonen värd för en av starterna i det historiska Monte Carlo-rallyt – precis som det var på 1960-talet.
Flaggor på husfasaden, startramp och snö i luften. Stämningen var på topp utanför Grand Hotel i Stockholm på torsdagsmorgonen den 23 januari. Inte minst var mängder med svenska rallystjärnor på plats: Åke ”Bryggarn” Andersson, Hans Sylvan, Ewy Rosqvist och Björn Waldegård. De två sistnämnda agerade gemensam starter när Monte Carlo Historique för första gången hade Stockholm som en av startpunkterna.

Förr i tiden startade Monte Carlo-rallyt runt om i Europa för att sedan samlas i Monte Carlo. Årets Monte Carlo Historique startar även i Barcelona, Glasgow, Monte Carlo, Oslo och Reims

Det historiska Monte Carlo-rallyt är en regularitytävling som i år arrangeras för sjuttonde gången. I regularity gäller det att hålla en given medelhastighet, men på bergsvägarna i det här rallyt betyder det tidvis full fart. Monte Carlo Historique är öppet för bilmodeller som deltog i rallyt mellan 1955-80.

På torsdagseftermiddagen kommer bilarna som startat i Stockholm och Oslo att samlas framför Volvo Museum. I samband med det visar museet en ÖV4 "Jakob" från 1927 som är utrustad på samma sätt som de tre bilar som 1928 testkördes mellan Stockholm och Monte Carlo. Roligt och spännande är också att en Saab hamnat på Volvs museum. Den Saab 96 som Erik "Carlsson på taket" Carlsson vann Monte Carlo-rallyt med 1963 finns tillfälligt utställd i Göteborg.

Efter två dagars körning ska bilarna samlas i franska Die där den egentliga tävlingen inleds. Sedan går regulariytävlingen under ett antal dagar och nätter för att avslutas den 29 januari med en galamiddag i Monaco.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.