Nästa artikel
Hot rods på stranden 1903
från förr

Hot rods på stranden 1903

Publicerad 16 oktober 2013
Om man tolkar ur-definitionen på hot rod med en lättad, ombyggd, och trimmad standardbil så torde denna skapelse kvala in där.

I detta fall rör det sig dock om en fabriks-hotrod, byggd av Oldsmobile på deras "Curved Dash" modell, som kan betecknas som en av de första serietillverkade bilarna i historien, året är 1903.

Curved dash's chassi bestod egentligen inte av något annat än två paket längsgående bladfjädrar som syns på denna specialare som fick namet Pirate.

Fotot är från Ormond Beach, Florida som inte ligger långt ifrån det välkända Daytona beach. Ägaren till hotel Ormond hade fått en lyande idé så här i bilismens barndom. Bilar var ännu dyra och ett fåtal förunnat och vägar var i princip obefintliga utanför städerna. J.F. Hathaway som drev hotellet insåg att den långsträckta platta stranden vid hans hotell var en idealisk plats för de nya automobilförarna att kunna köra fullt ut och tävla med sina åkdon.
1902 kördes de första tävlingarna där och Ormond beach blev snabbt en tummelplats för de amerikanska bilpionjärerna. Redan året efter anlände företrädare för bilfabrikanterna med sina specialbyggen för rekord och tävlingskörningar,  bland annat Ransom E. Olds med sin Pirate ovan som kördes av H.T Thomas. Toppfarten noterades till 86km/h. 

Men detta räckte inte till seger i denna "speed trial" med blott en tredjedels sekund togs den av Alexander Winton på sin Bullet #2 som dessutom klockades till en toppfart på hela 109km/h.

Alexander Winton och Ransom Olds var amerikas två främsta automobilpionjärer, Oldsmobile är den mer kända av dom, Winton upphörde tillverkningen 1924.  De "speed trials" som hölls 1903 på Ormond beach är embryot till det vi känner till som Stock Car Auto Racing alltså NASCAR idag.

Alexander Wintons Bullet 2

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.