Bild
Nästa artikel
Husvagn att rädda

Husvagn att rädda

Rädda Mig

Brittiskt finrum för en krona.

Här har vi en brittisk högreståndshusvagn som tagit sitt första men än så länge tvekande kliv in det stora kretsloppet. Det är väl synd. Den står på en tomt norr om Stockholm och utstrålar mer än något annat: "jag pallar inte en vinter till".

Det är en Travelmaster Texan 1967. Ägarlängden är föredömligt kort och första dragbil var en Chevrolet Impala 1963. Det som skulle bli en säsongs "camping" på tomten hemma hos Ulrica Sköld och Matz Lundin börjar nu närma sig tio år. Paret räddade den speciella vagnen i sista stund från att huggas upp med yxa.
– 1977 var sista året den rullade i trafik, men när vi drog hit den fungerade påskjutsbromsen och den rullade otroligt lätt efter vår bil.
 
Det är som att kliva in i en TV-kuliss för en långkörare på BBC, med en hel del kladdiga drinkar inskrivna i manus. Allt är utfört i eleganta lättviktsmaterial med smak för ytlyxiga lister, etsade plastrutor och rosiga textilier. Rubbet finns och är bevarat i originalskick, men behöver så klart renoveras. Beslagen är sirliga och i fönstren sitter påkostade persienner. Brittiskt konservativa ideal präglar planlösningen, med husmors egen direktingång till köket och serveringslucka i väggen mellan kök och finrum.
 
Vagnen är rymlig och utstrålar barkomfort. En queensizesäng göms fiffigt i väggen bakom en svängbar hylla som rymmer åtminstone tre porslinspudlar. Det är gasolbelysning, stalldörrar och gammelrosa fenderskirts för hjulen. Vagnen är din för en symbolisk krona om du lovar att ge den kärleksfulla vård den är värd. Enklare att renovera än en SMV och betydligt ovanligare.
– Algotsgalgarna och den tidstypiska diskmedelsflaskan följer med på köpet! Mellanölsburken i skafferiet får bli en förhandlingssak, skrattar Ulrica. Slå henne en signal dagtid på 070-420 1051.
 
Claes Johansson
Taggar: Reportage, Hem
Husvagn att rädda
Husvagn att rädda
Husvagn att rädda
Husvagn att rädda
Husvagn att rädda

Kommentarer

#1
Ola Varg
2012-01-05 17:41

Dragkrok på husbilen Claes så blir det ett radhus

#2
Claes, redaktionen
2012-01-05 18:03

Jag har en svensk Wuco 1950. Hälften så stor och tung som den engelska praktvagnen, tvåfärgad och grann och egentligen en perfekt kompis till husbilen. Tanken på ett litet tåg-set har slagit mig flera gånger.

Men jag tror inte vi ska tänja på gränserna riktigt så långt, med tanke på hållfasthet och motorstyrka ...

#3
Morgan Eklöf
2012-01-05 21:35

Titta, den har till och med ett litet burspråk baktill, precis som ett brittiskt medelklasshus ska ha! Man blir verkligen sugen på en kopp påste och en skiva segt rostat bröd med ett tunt, tunt lager Marmite.

#4
BosseA
2012-01-06 16:44

Burspråket var fint, men man blir ALDRIG sugen på Marmite! :-)

#5
Daniel Madsen
2012-01-10 18:31

Vad är det för totalvikt på vagnen? det är väldigt viktigt att veta innan (annars blir den kanske stående igen)
// Daniel

#6
Claes, redaktionen
2012-01-12 16:13

Ring Ulrica. Numret står i slutet av artikeln.

Mvh

Claes Johansson, Klassiker

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.