Bild
Nästa artikel
I en liten studio 1948

I en liten studio 1948

nedskalat

I bokstavlig mening en liten studio, för vi är hos Murray Ohio Manufacturing Company, som tillverkade dessa små näpna trampbilar.

Firman hade startats redan 1910 i Detroit, men flyttade till Cleveland, Ohio 1919. Man tillverkade cyklar, trädgårdsredskap, delar till bilindustrin och även leksaker.

Det intressanta är hur avancerat designarbete det låg bakom Murrays trampbilar, hela processen med skalmodeller i lera med olika varianter i detaljering och färdig finish är påfallande likt proceduren i vilken mer välrenommerad deisgnavdelning som helst. Men så är det inte heller vem som helst som står och filar på dessa modeller för han heter Viktor Schreckengost, och var ett av de mest betydande namnen inom industridesign vid den här tiden.
Viktors karriär var lång, och flera av hans adepter kom genom tiderna att få betydande positioner inom fordons och industridesign. Schreckengost själv fick på sin 100-årsdag 2006 en hedersmedalj för sina insatser av president George W. Bush.
Taggar: Reportage

Kommentarer

#1
Johan Thuresson
2017-11-19 22:12

Schreckengost, det måste väl ändå kvala in på topp fem historiens bästa efternamn?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.