Nästa artikel
I Malmö 1956
utställning

I Malmö 1956

Publicerad 23 maj 2022 (uppdaterad 12 september 2023)
Här visas General Motors nya 56:or hos Motorami i Malmö.

I bakgrunden skymtar en rad Oplar som var mest sålda GM-bilen i Europa.  Opel var ett starkt märke hos oss länge. 1956 låg man trea i försäljningsstatistiken med 20157 bilar registrerade. Volkswagen sålde ett par tusen mer och Volvo noterades med 26268 bilar detta år.

Här ser vi också Chevrolets nya 56:or.  Man hade kommit med en helt ny modern Chevrolet och en helt ny V8-motor 1955.
Den mottogs väl av köpare och en lyrisk motorpress men med ett litet men. 

Den såg lite tanig ut tycke man - lite fattig. Så för 1956 fick man en bred kromgrill över fronten extra lister och mer blanka detaljer.  
Chevrolet var största USA-märket i Sverige - 1956 registrerades 1971 vagnar, ett litet tapp från föregående år men ändå i topp. 

Den nya moderna V8:an sågs desto mer sällan här då de flesta som kom hit hade den beprövade raka sexan. Beprövad - ja det var den verkligen för den kom i slutet av 20-talet.

På bilden nedan syns en dels en läcker Chevrolet Bel Air cabriolet i tvåtonslack och vita däcksidor. I bakgrunden skymtar en Cadillac. Svart, fyrdörrars och diskret lurar den i bakgrunden. Cadillac var dyra och exklusiva åkdon - i Sverige sålde man 30 stycken detta år. 

Showens stjärna denna dag på Motorami i Malmö var ju dock Corvetten. Sportig, exklusiv och exotisk. En bil gjord för ett fåtal och i Sverige för en. Den hade tagits hit just för att vara dragplåster på mässor och utställningar. Efter avslutad tjänst köptes den av en GM-handlare i Varberg våren 1957.  

Chevrolet Corvetten finns bevarad än idag, undrar hur det är med dom andra bilarna från denna vårdag på Motorami 1956?
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.