Bild
Nästa artikel
Indonesisk Volvo 165!

Indonesisk Volvo 165!

Reportage

Den Volvo 165 som tidigare ägdes av Klassikers Fredrik Nyblad finns nu i två i exemplar! Nästan i alla fall. I Indonesien har Sonny Ilyuantono byggt en lyckad kopia!

Sonny Ilyuantono som bor utanför Indoensiens huvudstad Jakarta har ett starkt intresse för Volvo och flera Volvoklassiker i garaget. För några år sedan såg han en Volvo på internet som han verkligen fastnade för. Han hittade både stillbilder och en film på Youtube, men med språkförbistringen så förstod han inte till en början att Volvo själva aldrig tillverkat någon 165 – en herrgårdsvagnsversion av 164. 

Svenskt original!
Svenskt original!

Bilen han sett var 165:an som tillverkades av Yngve Nilssons Karosserifabrik och som Klassikers läsare kunnat följa när den ägdes av Klassikers Fredrik Nyblad. Sonny köpte en Volvo 145 som han tog till en verkstad.

Indonesisk Volvo 165!

– Det tog två år att bygga om den säger Sonny. Det svåra var att hitta karossdelarna till Volvo 164. Många delar har jag köpt på eBay och från Tradera. 
Axelavståndet förlängdes så att bilen fick de rätta proportionerna, men motorn i Sonnys bil är en fyrcylindrig B20. 
 

Indonesisk Volvo 165!

GT-instrumenten hade han på hyllan hemma och takrailsen är till 245. I mångt och mycket är Sonnys bil mycket lik originalet byggt i Laholm. Men det vore förklenande att kalla det för kopia, en hommage är nog ett bättre ord. 
 

Taggar: Reportage, Volvo 165

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.