Nästa artikel
Jaguar E-Type återföds i Growler
COMEBACK

Jaguar E-Type återföds i Growler

Publicerad 25 februari 2011 (uppdaterad 24 oktober 2013)
Jaguar E-Type fyller halvsekel i år, men Jaguar tänker inte återuppta produktionen. En rik schweizare tog saken i egna händer.

Det var på bilsalongen i Genève 1961 som Jaguar E-Type första gången tog emot publikens jubel. Modellen kom att bli en av bilvärldens allra största ikoner – och i år fyller den 50 år.

Jaguar firar med en trimmad och ovanligt utspökad version av XKR. Det duger inte, tänkte en rik man från Schweiz. Han har bett svenska dataillustratören Bo Zolland och den schweiziske designern Robert Palm att skapa honom en modern tolkning av E-Type.

Resultatet är Growler E 2011, som bygger på arkitekturen från en modern XKR. Den kompressormatade V8-motorn lämnar normalt 510 hk men ska i Growler trimmas till 600 hk.

Flitigt användade av kompositmaterial och kolfiber har gjort att man lyckats sänka bilens tjänstevikt med cirka 200 kg, till runt 1 550 kg. Det gör att 0-100 km/h ska klaras av på under 4,0 sekunder.

Beställaren, som vill vara anonym, överväger att tillåta flera exemplar byggas om det finns önskemål. Men bara ett fåtal exemplar är aktuellt, och dyra lär de bli.

Någon information om när det första exemplaret är klart finns inte i dagsläget.

Vad tycker du om skisserna, ser det lovande ut? Kommentera!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.