Nästa artikel
Jan Wilsgaard är död
IN MEMORIAM

Jan Wilsgaard är död

Publicerad 14 augusti 2016 (uppdaterad 23 augusti 2016)
Designern som mer än någon annan format Volvo har gått vidare. Under fyra decennier var Jan Wilsgaard chefsdesigner på Volvo.
Jan Wilsgaard föddes den 23 januari 1930 i Brooklyn, New York. Hans far var norsk sjöman och under andra världskriget kom familjen till Sverige. När han studerade konst och skulptur i Göteborg handplockades han till Volvo 1950.
 
Som bildesigner får man finna sig i att långt ifrån allt arbete resulterar i en bil som blir serietillverkad. Det första stora projekt som Jan Wilsgaard arbetade med var Volvo Philip – en stor lyxsedan med V8. På 1970- och 80-talen designade han flera halvkombikarosser till det som skulle bli 700- och 800-serien. Inte heller det resulterade i någon produktionsbil. Men att vara bildesigner är att rita, rita och rita. Ibland får man till en fullträff – Jan Wilsgaard fick till många.
 
Den första fullträffen var förstås Volvo Amazon, med vackra linjer och fina proportioner. Men i Jan Wilsgaards storhet låg också i hans förmåga att följa med sin tid. När 1950-tal gick över i 1960-talets ideal med funktionen i första rummet var Wilsgaard en banerförare. Volvo 144 lyckades med trolleritricket att både påminna om föregångaren samtidigt som den var totalt annorlunda. Idag är skandinavisk renhet ett designideal, Volvo 140-serien borde lyftas fram som ett lysande exempel. Den tredje omvandlingen av hans stilideal kom med Volvo 760. I Sverige har 700-serien kallats container en gång för mycket. Titta istället på den snett framifrån, det här är en bil med en kilform och självförtroende väl anpassat för 80-talets börsyra och stora axelvaddar under kavajerna.
 
Det sista stora projekt som Jan Wilsgaard arbetade med var det som skulle bli Volvo 850. Men innan den kom i produktion 1991 ändrades designen och mjukades till jämfört med det designförslag han stått bakom.
 
Redan med Volvo Amazon kunde man se att Jan Wilsgaard inspirerats av italiensk bildesign. Han reste ofta till Italien och arbetade där för att sedan komma tillbaks till Göteborg med designförslag som överraskade både kollegerna och Volvoledningen.
  
Idag är bildesign ännu mer än under Wilsgaards tid ett lagarbete och även chefsdesigners byter arbetsgivare mer än en gång under sin karriär. Därför kommer med all sannolikhet ingen annan designer betyda mer för Volvo än Jan Wilsgaard.

Den sjätte augusti dog Jan Wilsgaard efter en lång tids sjukdom, men hans verk kommer aldrig att dö så länge det rullar en Volvo Amazon, 140, 240 och 760 någonstans i världen.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.