Nästa artikel
Kandidat #11 Cadillac Eldorado 1963
Årets klassiker

Kandidat #11 Cadillac Eldorado 1963

Publicerad 9 januari 2016 (uppdaterad 12 januari 2016)
Det är dags att rösta fram Årets Klassiker 2015! Här är kandidat nr 11, Bo Rönnbäcks Cadillac Eldorado!
Att den här bilen är en av 1 825 Cadillac Eldorado Biarritz som tillverkats 1963 är egentligen ganska ointressant. Att den har genomgått en extremt noggrann och mycket väl genomförd renovering av den tidigare ägaren Mano Forsman är viktigt, men det riktigt anmärkningsvärda är bilens historia.

Den börjar med att den privatimporterades av mannen som utpekades som Sveriges gangsterkung – Mr X. Den testades av motorjournalisten Gunnar Friberg och köptes senare av charterpionjären Simon Spies och ett skeppsvarv på Lidingö.

Sedan ägdes den i 44 år av Mano Forsman som bland mycket annat tog Cadillacen på långresa runt om i Europa mitt under oljekrisen. När den återställts till nyskick ville Mano inte börja nöta på den igen utan sålde den till Bosse Rönnbäck som samlar på svensksålda amerikanare.
 __________
Så röstar du: Läs instruktionerna i Klassiker 1/2016. Alla som röstar har chans att vinna fantastiska priser! Verktygsboden har bidragit med en enpelarlyft, hylsnyckelsats och en starthjälp. Dessutom helårsprenumerationer från Klassiker i potten! Senast den 18 januari måste du rösta.
Kandidat #11
Cadillac Eldorado Biarritz 1963
Ägare: Bo Rönnbäck
Foto: Fredrik Nyblad
Läs mer i Klassiker nr 8/2015

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.