Bild
Nästa artikel
Kandidat #11 Pontiac Firebird Ram Air III 1969

Kandidat #11 Pontiac Firebird Ram Air III 1969

Årets klassiker

Leif Anderssons Firebird är en av 697 byggda Trans Am Ram Air III


Leif Andersson hade egentligen ingen större aning om vad han hade köpt. Det var en vit Pontiac Firebird med en märklig vinge på bakluckan. När han några år senare skulle lacka om bilen upptäcktes det att den tydligen hade blå fartränder i ett färglager under. Leif tänkte inte så mycket mer på det. 1980 skulle en häftig bil vara svart så svart fick Firebirden bli. Det var först många år senare, när Leif bläddrade i en bok om amerikanska muskelbilar som han förstod att hans Firebird var en av 697 byggda Ram Air III. Ytterst högt skattad av samlare idag och med den intressanta funktionen att öppna hål för ytterligare luft genom motorhuven när föraren trampar pedalen i botten. Historien om Leifs bil är inte olik den om många gömda konstskatter, men det skulle krävas en del renovering innan den hittade tillbaka till sitt rätta jag.


Ägare Leif Andersson
Foto: Olle Wilson


_______________________
Så röstar du: Läs instruktionerna i Klassiker 1/2017. Alla som röstar har chans att vinna fantastiska priser! Verktygsboden har bidragit med en fyrpelarlyft, en 3 hästkrafters kompressor och en rullväska med verktyg. Dessutom helårsprenumerationer från Klassiker i potten! Senast den 27 januari måste du rösta!
 
Kandidat #11 Pontiac Firebird Ram Air III 1969

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.