Bild
Nästa artikel
Kandidat #4 SAAB 92 1955

Kandidat #4 SAAB 92 1955

Årets klassiker

Peter Stöhr från Frankfurt i Tyskland såg sin Saab 92 första gången på den mytomspunna skroten i Töcksfors tidigt nittiotal.

Det moderna samhället ger oss oändligt många valmöjligheter. Kanske är det svåraste valet av alla att helt enkelt låta bli? Peter Stöhr från Frankfurt i Tyskland såg sin Saab 92 första gången på den mytomspunna skroten i Töcksfors tidigt nittiotal. Den stod som en rundad roströd bohusklippa där och berättade om något. Fascination växte till besatthet och 2001 lyckades han köpa bilen. Kan man rädda utan att rubba? Peter har renoverat mekaniken till fulländning – men mycket medvetet låtit karossen fortsätta berätta sin historia. Han är pedant och pratar om sin renovering i samma termer som museer använder; tidslager ska vara tydligt identifierbara. Golvet har han fått byta liksom skärminfästningarna. Motorn har renoverats med ett så litet inslag av nya delar som möjligt. Det kan verka förvirrande, men Peters Saab är på många sätt mer kärnsund än många blanka snabbrenoverade bilar som rullar på vägarna.


Ägare Peter Stöhr
Foto: Claes Johansson
_________________________
Så röstar du: Läs instruktionerna i Klassiker 1/2017. Alla som röstar har chans att vinna fantastiska priser! Verktygsboden har bidragit med en fyrpelarlyft, en 3 hästkrafters kompressor och en rullväska med verktyg. Dessutom helårsprenumerationer från Klassiker i potten! Senast den 27 januari måste du rösta!
 
Taggar: Reportage, Saab 92
Kandidat #4 SAAB 92 1955

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.