Nästa artikel
Kandidat #9 Lancia Beta Montecarlo 037 replika
Årets klassiker

Kandidat #9 Lancia Beta Montecarlo 037 replika

Publicerad 12 januari 2017
Ewa Andersson körde under 1980-talet rallycross i en Lancia Beta Montecarlo, den modell som Lancia 037 var löst baserad på.


1980-talets rallybilar i Grupp-B skulle gå till historien som det råaste som någonsin rattats längs en rallysträcka. En alldeles unik kompott av hisnande effektuttag, hypermodern teknik och exotiska material. Ewa Andersson körde under 1980-talet rallycross i en Lancia Beta Montecarlo, den modell som Lancia 037 var löst baserad på. Drömmen att äga en 037 blev allt mer svåruppnåelig eftersom åren gick. Endast 200 bilar byggdes och de säljs idag för astronomiska belopp. Istället byggde Ewa och hennes make Rune om en Beta Montecarlo till 037 replika hemma i garaget i Malung. Plastdelar med fruktansvärd passform inhandlades från England. Ventilationsgallret bak kommer från ett skrotat datorskåp vid Malungs elverk. Lancia 037 var kanske inte den mest framgångsrika deltagaren i Grupp B-cirkusen. Men det kan vara så att den var den vackraste.

Ägare: Ewa Andersson
Foto: Gustaf Sjöholm
_________________________
Så röstar du: Läs instruktionerna i Klassiker 1/2017. Alla som röstar har chans att vinna fantastiska priser! Verktygsboden har bidragit med en fyrpelarlyft, en 3 hästkrafters kompressor och en rullväska med verktyg. Dessutom helårsprenumerationer från Klassiker i potten! Senast den 27 januari måste du rösta!
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.