Nästa artikel
Klassikerfordon får bättre lagskydd?
Reportage

Klassikerfordon får bättre lagskydd?

Publicerad 19 maj 2017 (uppdaterad 19 maj 2017)
Riksdagens kulturutskott uppmanar nu regeringen att omgående ta fram en lagstiftning som bättre skyddar det transporthistoriska kulturarvet. Kulturutskottet har nyligen behandlat regeringens så kallade kulturarvsproposition som man nu föreslår riksdagen att säga ja till.
Utskottets representanter var dock inte överens och Socialdemokraternas och Miljöpartiets representanter reserverade sig mot förslagen till tillkännagivanden.  

Hos Motorhistoriska Riksförbundet är man förstås nöjda över att frågan om ett ökat skydd för det rullande kulturarvet fått en tydlig riktning. I framtiden kan det vara slut på problemen med exempelvis ursprungskontroll och registrering av importerade historiska fordon:

– Vi skulle kunna komma ett betydande steg närmare en kulturarvsbalk som skyddar även dessa historiska föremål mot såväl avsiktligt som oavsiktligt – och inte minst klåfingrigt – myndighetsutövande som ofta hämmar bevarande och brukande, menar MHRF:s ordförande Peter Edqvist.

Riksdagen kommer fatta beslut i frågan den 31 maj.

– Om utskottets förslag går igenom är detta en milstolpe inte bara för det fordonhistoriska kulturarvet, utan för hela det rörliga kulturarvet, säger MHRF:s ordförande. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.