Nästa artikel
Klassikers Claes i TV om Saab
I rutan

Klassikers Claes i TV om Saab

Publicerad 12 maj 2011 (uppdaterad 12 maj 2011)
Måndagen den 16 börjar TV4 Faktas serie om Saab. En av de medverkande är Claes Johansson.

 

Nu dyker Klassikers Claes Johansson upp i TV. TV4 Fakta har producerat en dokumentärserie om Saabs historia och Claes är en av de viktigaste personerna i TV-serien.

- Claes är en av landets bästa på Saab:s historia dessutom är en han en stark personlighet, säger Christer Gerlach, som är redaktör för TV-serien.

Det blir fyra halvtimmar med historiska filmer, intervjuer med Saab-veteraner, Saab-entusiaster, experter och forskare.

Claes Johansson spelar en nyckelroll i programserien, säger Christer Gerlach.
- Claes är en mustig berättare som kan paketera en hel epok i några få meningar, fortsätter Christer. Det blir tydligt när ni ser programmen.

- Dessutom är han en kunnig och kritisk iakttagare som inte gullar med märket bara för att han gillar en del av deras gamla bilar.

Claes äger själv en rad Saabar, bland annat en 92 från 1955. Den dyker också upp i TV-serien. Även en viss Saab 95 Husbil kommer att synas i rutan.

Dokumentären består av fyra halvtimmar. Där berättas om de första åren, rallyframgångarna, cab-succén, turbo-epoken. Dessutom har kanalen lagt in ett litet annorlunda inslag.

- Alla vill veta hur bra är en Saab egentligen efter allt tumult, säger Christer. Så vi tog en ny Saab och utsatte den för förmodligen världens tuffaste test.
Och hur gick det?
- Det får ni se i programmet.

TV-serien har premiär måndagen den 16 maj klockan 21.00 i TV4 Fakta. Repriser på söndagar. Serien ska också visas i Norge och Finland.

TV-serien är en samproduktion mellan Frameline och Christer Gerlach. Tillsammans gjorde de för ett par år sedan en uppmärksammad dokumentär om hur mästarna Posa Serenius, Varg-Olle och Ove Fundin körde mc tvärs över Asien inklusive Sibirien och Mongoliet.

Den 16 maj har en svenskproducerad dokumentär premiär i TV4 Fakta. Christer Gerlach är reporter. Foto: Fredrik Larsson, Frameline

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.