Bild
Nästa artikel
"Kriminalisera inte veteranbilshobbyn"

"Kriminalisera inte veteranbilshobbyn"

Debattinlägg

Riksdagsmannen Jan-Evert Rådhström (M) sällar sig till skaran som reagerar mot förslagen i den så kallade skrotbilsutredningen.

I ett debattinlägg skriver Jan-Evert Rådhström – vice ordförande i Riksdagens trafikutskott – så här:

"Idag förekommer det illegala bilskrotar i Sverige. Deras hantering av slutkörda bilar kan ofta ge upphov till miljöproblem. Det förekommer även att personer överger bilar i naturen istället för att ta dem till en bilskrot. För att komma till rätta med dessa problem gav regeringen Naturvårdsverket i uppdrag att redovisa hur omhändertagandet av uttjänta bilar och bildelar fungerar i praktiken. Verket fick även i uppgift att komma med förslag på åtgärder för att uppnå producentansvaret och hur efterlevnaden av reglerna kan förbättras. En av åtgärderna som Naturvårdsverket föreslagit är att endast auktoriserade bilskrotar ska få lov att ta hand om uttjänta bilar. Om en sådan lagändring sker riskerar den att göra veteranbilshobbyn olaglig.  

Som vice ordförande i riksdagens trafikutskott tycker jag givetvis att det är mycket viktigt att vi gör något åt dagens situation där skrotbilar överges i naturen, men det får inte ske på bekostnad av veteranbilshobbyn. En lagändring får inte medföra att det kan bli brottsligt att ta emot och demontera bilar för att kunna återanvända enstaka reservdelar eller hela bilen.
I dagsläget behandlas frågan inom Regeringskansliet och det går inte att säga vad resultatet kommer att bli. Jag vill dock uppmana dem som arbetar med frågan att se om en lagändring, likt den Naturvårdverket föreslår, strider mot ELV-direktivet som slår fast att historiska fordon ska undantas för att inte urholka det historiska arvet.


Veteranfordon, det vill säga sådana historiska fordon eller fordon av samlarvärde eller avsedda för museer som förvaras på ett förnuftigt och miljöanpassat sätt, antingen i körklart skick eller isärplockade i delar, omfattas inte av definitionen på avfall enligt direktiv 75/442/EG och faller inte inom det här direktivets tillämpningsområde”.

Det är mycket bra att regeringen valt att göra något åt problemet med övergivna bilar i naturen, dock ser jag brister med Naturvårdsverkets förslag. Det finns idag många personer som har veteranbilar som hobby. Att ta emot och demontera en bil för renovering är inte detsamma som skrotning. En lagändring får inte kriminalisera de som idag på legala grunder inom veteranbilshobbyn förvaltar vårt kulturarv, dagens utövare av motorsport eller de som amatörbygger fordon. Vi måste tvärtemot uppmuntra och visa uppskattning till alla som engagerar sig och bevarar våra motorhistoriska traditioner och kompetenser."
Jan-Evert Rådhström (M)
vice ordförande i Riksdagens trafikutskott
 

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Sunnfjord
2012-10-09 09:27

Viss ein forbyr utomhus lagring av bilen meir enn eitt år etter avskilting skulle vel mykje vere vunne utan at det går utover oss som har delebilar som hobby.
Om ein har 80 bilar innomhus uroar ikkje miljøet.

#2
Dan Wesley
2012-10-13 12:02

Titta gärna på Uppdrag granskning från 10 oktober (länk till SVTplay nedan).

Det är dessa personer som ska sättas åt/stoppas, inte seriösa bilentusiaster.

http://www.svtplay.se/uppdrag-granskning

#3
Klassikerläsare
2012-10-17 15:24

Som Dan skriver är det inte bilentusiaster som står för problemen. Dock är det bilentusiaster som drabbas. När ska myndigheterna stifta lagar som slår rätt? Bovarna drabbas ju inte alls (de tar nya identiteter och hittar nya kryphål) medan hederliga människor får problem av dessa lagar.

När ska svenskar sluta vara så naiva när de gör affärer för övrigt...?

#4
Bilkär
2012-10-20 14:44

Hur mnar Jan-Evert att veteranbilshobbyn hotas av att man inför hårdare tag mot bilar som dumpas på gator och torg eller säljs organiserat och illegalt?Dessutom krävs redan idag auktorisering av bilskrotar, något sådan förslag finns alltså inte i utredningen. Har hans ens läst utredningen? Har Klassiker det innan artikeln?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.