Bild
Nästa artikel
Lär barnen danska!

Lär barnen danska!

Boktips

Vad kallas Paddan, Bubblan och Kojan i Danmark? Och hur översätter man extraljus, baklucka och tanklock till danska? Svaret finns i den danska översättningen av Klassikers barnbok.

Den barnbok om klassiska bilar som Klassiker och Berghs Förlag gav ut i september håller redan på att ta slut i sin första upplaga. Paddan, Bubblan och Kojan med text av Carl Legelius har sålt bra, inte minst i julhandeln. Många har sett chansen att tidigt indoktrinera barn och barnbarn och leda dem på den rätta vägen.

För den som ytterligare vill förkovra sig, inte bara i bilkunskap utan även i nordiska språk, rekommenderas Fröen, Boblen og Hundehuset  - den danska översättningen av boken.

Där får du veta att tanklock heter benzindaeksel, baklucka bagklap och extraljus benämns ekstralygte. Att ekerhjul ska översättes med trådhjul vindruta forrude visste du väl redan. Och navkapsel heter faktiskt samma sak på danska.

Översättningen är gjord av Mette Jörgensen och det danska förlaget heter Klematis.

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=8764107515

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
kaninteloggain
2012-01-04 14:57

Tycker ju det danska ordet för avgasrör är kul: udstödningsrör...

För övrigt är Danmark unikt när det gäller "hundehuset" som kallades Morris Mascot och Austin Partner där.

#2
Jes
2012-01-04 19:49

Vindus-viskere.
Sprinkler-væske
Är ännu ett par sköna benämningar :o)

#3
Uno L
2012-01-05 14:24

Jes: Är du ViB-Jes?
Jag är Uno.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.