Nästa artikel
Nästan varenda öre gick till bensin!
Min första bil

Nästan varenda öre gick till bensin!

Publicerad 16 maj 2015 (uppdaterad 19 maj 2015)
I Klassiker 5/2015 handlar det om Första Bilen – den där magiska. 15 skribenter berättar om sin första kärlek. Efter en uppmaning på Facebook har vi dessutom fått in berättelser från er läsare – här är Anders Hjelms story!
Min första bil skaffade jag ett år efter körkortet. Sparade en slant och lånade resten. Resultatet blev en Dodge Coronet 500 av 1966 års modell med en V8 på 318 kubiktum och en 727 Torqueflite automatlåda. Den inköptes den 7 april 1988 för det facila priset av 18.000 kronor.

Jag hade faktiskt åkt i denna trevliga kärra några år tidigare när den gick i grannstaden Arboga och då åkte vi och raggade runt i den med dåvarande ägaren Krister Sjöström. Den var då vitlackerad. Sen hamnade den hos Esa Kopakkala i Lindesberg och det raggades lika friskt då. När Esa bytte upp sig blev det min tur att ta över ägandet.

Jag kommer fortfarande ihåg ljud, dofter, passagerare, vart jag åkte och vad som hördes i stereon. Jag bodde nästan i bilen. Trots dåvarande jobbet som bagare och konditor hade jag tid att åka närmare 2 500 mil under de sex månaderna jag hade den. Nästan varenda öre gick till bensin även fast den kostade under fem kronor litern.

Att en packbox till växellådan gav med sig, till följd att fyra liter olja rann ut så fort man parkerade och förde med sig ett ständigt hällande från en gul balja placerad under bilen, blev efter ett halvår upphov till att Coroneten såldes iväg och en Dodge Dart inköptes.

Och jag skulle gärna vilja ha tillbaks den igen.

Anders Hjelm, Lindesberg

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.