Nästa artikel
Saabresan, Monte Carlo - Mulhouse
Resebrev

Saabresan, Monte Carlo - Mulhouse

Publicerad 23 mars 2014
På hemvägen passar man på att titta in på några fina museum.
Söndag morgon kl 07.00 kom vi till parken där rallybilarna startade. Funktionärerna vinkade in oss i startområdet. De trodde vi deltog. Tackar-tackar, närmare att gå och alla flockades runt vår bil! Massor med riktigt fina värstingbilar startade men inga historiska sågs till än. De dök upp senare för de startar efter de vanliga. I Sverige gör vi tvärtom? Lancia Stratos, Lancia Delta 4WD, Renault Alpine, och fler otroligt fina historiska bilar kom. Vi pratade med nästan alla av dem. Mycket kul! Saab 96:an var jättekul att se på och prata med föraren och codrivern!
Vi åkte efter rallyt upp mot Sankt Gotthard passet. Vägen lutade några grader uppåt hela tiden så även här var det jobbigt för Saaben. Stor motorväg och mycket trafik. Full el-fläkt, full värme inuti bilen och fläkten på tvåan. Det blir lite svettigt i solen! Finvädret förföljer oss. Vi hade nog tänkt åka över passet men alla vägar över bergen var fortfarande avstängda på grund av snö. Genom bergen i tunnel efter tunnel och allt gick bra men vi stannade på många p-platser för att få bort värme ur motorn. Vartefter planade Alperna ut och vi kom genom hela Schweiz på motorvägar. Ja vi köpte Vinjetten. Vi rullade in i Mulhouse i Frankrike sent på kvällen.

Måndag. Vi går på bröderna Shlumpfs museum i Mulhouse idag mellan kl 10-15. Det är säkert världens finaste bil-museum . Otroliga bilar från bilens begynnelse. Bugatti i hundratal och så vidare. Mätta på det åkte vi 5-6 mil söderut igen! och tog in på sunkigaste hotellet hittills precis utanför Peugeots fabrik och bilmuseum i Sochaux.

Tisdag. Prick klockan tio var vi utanför bilmuseét och då svängde en Citroën SM in bredvid vår Saab.  Det var en trevlig fransman som provkörde sin SM inför besiktningen. Vi provsatt varandras bilar och jämförde motorerna. Han tyckte jag tappat en cylinder-rad?. Kvart över tio var vi inne på Peugeot-museét och det var nog lika fint som Shlumpfs faktiskt men mycket mindre och bara ett märke. Efter kl 12 började vi vår 40-milaresa norrut mot norr om Frankfurt. Efter tio mil svängde vi in i en skithäftig bergsby Riquewihr där vi gled genom och Fredrik fotade. Jag märkte att startmotorn knappt gick runt. Batteriet var nästan tomt nu. Vi rullade igång och hittade en verkstad med Bosch skylt Elektroreparatör men de var helt ointresserade av oss. Det är vi inte vana vid. Då dök en äldre gubbe upp med en husbil. Han förstod vårt problem och han fick då ett namn på en annan verkstad ca 2 mil bort. Efter lite trugande bogserade han oss dit! Mycket snällt.Han förklarade på verkstan att hans vänner från Sverige behövde omedelbar hjälp. Jag plockade bort alternator´n och de mätte den. Den var OK konstigt nog. Jag letade lite bland sladdar m,m och hittade nog inget fel. Monterade dit den igen och efter ett tag laddade det igen. Ännu konstigare! 30 Euro och en vinflaska fattigare kunde vi framåt kvällningen åka ca trettio mil till hotellet vi bokat. Rätt jobbigt men nyduschad känns det bra nu kl 23.00.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.