Nästa artikel
Lego-nostalgi
byggsatsbil

Lego-nostalgi

Publicerad 16 maj 2012 (uppdaterad 16 maj 2012)
Teknik-lego kan misstänkas ligga bakom livslångt bilberoende

Jag var helsåld på lego när jag var liten, och jag anser fortfarande att det är ett genialiskt och lärorikt system. Och ja, jag blir faktiskt rätt sugen på att pilla lego när man återser den här skapelsen som jag själv hade en gång. Kronjuvelen bland tekniklegosatserna nr.8860 - bilchassit.

Den är rejäl och väldetaljerad, totalt bestod byggsatsen av 668 delar. Tändfördelaren är en tjusig sak, fläkten fungerar faktiskt med en gummisnodd till svänghjulet. Kardandrift, delad bakaxel, treväxlad låda, ställbara stolar och kuggstångsstyrning.


Men det dröjde inte så länge inan jag customiserade den... ganska omedelbart sänkte jag instrumentpanelen minns jag, samt byggde om sätena. Sen gjorde jag lådan fyrväxlad. Med hjälp av annat lego byggde jag en kaross till den, då fick jag kapa sätena ännu mer, och den fick måsvingedörrar som styrdes av tryckluft. Det fanns samtidigt hos lego en grävskopa med pneumatisk arm. Man byggde in tre lego switchar och nån liten pump, så styrde man armen med vacuum genom switcharna. Detta användes till karossen, den blev rätt häftig, och tyvärr idag rätt försvunnen...

Vidare byggde jag även en V8 i lego, som inte fick plats i denna så den sattes i en annan konstruktion, som även fick diffspärr, och andra detaljer, det skall böjas i tid... 

8860 kom 1980, från början hette teknik-lego expert builders series.

boxermotor bak, mycket väldetaljerat med de bitar som fanns i sortimentet då. Dessutom kunde man köpa en sats med elmotor, och bygga in i "blocket"

föregångaren 853 kom ut i butikerna 1977, fanns denna i Sverige?

efterföljaren 8865 kom 1988, och fullkomligt strålade av 80-tals stylingmode.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.