Bild
Nästa artikel
Leonids Lincoln

Leonids Lincoln

Historiskt ögonblick

Sovjetunionens ledare fick en speciell present vid toppmötet på Camp David 1973

Leonid Brezhnev och Richard Nixion stod på var sin planhalva i det kalla krigets era, men de möttes flera gånger, då främst vid en rad toppmöten som genomfördes på Camp David i Maryland. 

Vid toppmötet i juni 1973 fick Leonid Brezhnev en souvenir med sig hem i form av en ny Lincoln Continental och på bilden överlämnar Nixon denna bil till den sovjetiska ledaren.  Breznev gillade bilar, och lär ha haft ett 20-tal åkdon i sitt privata garage, vid sidan av ett par Rolls Royce så bestod det till stor del av just amerikanska bilar.  Denna Lincoln kom att ingå i det Brezhnevska garaget ända fram till hans död, idag finns bilen bevarad på motormuseumet i Riga. 

Kommentarer

#1
Hasse B
2018-08-22 12:04

Det är ju lite kul hur Sovjet-staten trots USA-föraktet på sin tid gärna kopierade utseendet på amerikanska limousiner när de byggde eget. "Värst" var den ogenerade Packard Clipper-kopian ZIL-III som det t o m spekulerats om att ryssarna köpt loss de amerikanska originalverktygen för att bygga, men någon fantast av endera märkena påvisade att måtten är inte exakt lika.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.