Nästa artikel
Lika som bär, Fiat och Tatra
Design

Lika som bär, Fiat och Tatra

Publicerad 28 november 2015 (uppdaterad 3 december 2015)
Inte helt sällan återanvänder man lyckade formgivningar. Ibland kopieras de, ibland stjäls dom och ibland blir de bara helt lika utan några av tidigare nämnda orsaker.

1965 visade Ghia upp "Vanessa" som  var en prototyp på Fiat 850-bas. Ungefär vid den här tiden hade Tjeckiska Tatra börjat titta på en modernisering av sin 603-modell.  Då det kalla kriget mellan öst och väst emellanåt tinade lite så passade man på att ta kontakt med Vignale i Turin för att ta fram en modern Tatra. De första prototyperna byggdes 1967-68 och man gjorde även ett par coupéer på prov som dock aldrig kom i serieproduktion.

 

Tatras 613-serie började komma i produktion redan under 1969 men det var först 1973 som den presenterades och blev tillgänglig för allmänheten, eller nåja, den politiska elit som fick köpa Tatra då.

 

Hur samspelet var mellan Ghia och Vignale som ju både var ledande och flitigt anlitade designhus på denna tid är okänt, och kopplingen mellan Vanessan och Tatran likaså, men visst är dom lite för lika för att det bara skall vara en slump?

 

Tatra 613 kom att tillverkas ända fram till 1995, innan den avlöstes av T700 som fortfarande hade kvar grundstommen från 613/603 och byggdes i runt 60 exemplar fram till 1999.

Fiat Vanessa från Ghia 1965, mini-Tatra?

Färdiga 613 fick fyra dörrar

Vanessan hade en liten smartlucka på sidan, och dessutom inbyggd barnstol.

Den flitige tecknaren Jidehém presenterade Vanessa så här käckt i pressen.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.