Nästa artikel
Lilla Stellina
Italienskt

Lilla Stellina

Publicerad 2 augusti 2019
Autobianchi Stellina tillhör inte mer legendariska av de italienska sportbilarna, men Stellinan var den första serieproducerade bilen från Italien med glasfiberkaross.

Autobianchi är för oss ett ganska obskyrt märke, men har ändå rötter ända tillbaks till 1885 då man började bygga cyklar.  Bianchi, som företaget hette då, byggde även motorfordon mellan 1900 och 1939.

Autobianchi bildades 1955 då Bianchi inledde ett samarbete med Pirelli och Fiat för att slå sig in på småbilsmarknaden.  Man fungerade lite som bollplank hos Fiat för nya idéer och innovationer, som exempelvis undersöka möjligheten att bygga bilar i glasfiber.

Grunden för Stellinan var en Fiat 600D, motorn bak 767cc och 29 hästar. Modellen blev kortlivad, den byggdes bara 1964-65 i blott 502 exemplar.

Mest såldes Autobianchi på hemmamarknaden och de få modeller vi sett här som exempelvis A112 har sålts under Lancias namn.  Autobianchi upphörde 1995, men cykeltillverkningen som de en gång startade med lever kvar än idag och ägs idag faktiskt av svenska Grimaldi Industri.

 

Stellinan var en ganska nätt liten bil

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.