Nästa artikel
MHRF hoppar av Almedalen
Reportage

MHRF hoppar av Almedalen

Publicerad 13 juni 2017
Motorhistoriska riksförbundet hoppar av årets deltagande vid Politikerveckan i Almedalen på Gotland efter ett antal turer.  – Det är en lång historia. Men bakgrunden är att vi inte längre får hålla våra baksätesdebatter inom Almedalsområdet, förklarar MHRF:s förbundsordförande Peter Edqvist. 
Redan i fjol flaggade Region Gotland att fordon som medverkar vid Politikerveckan skulle flyttas till en avgränsad fordonsexpo en bit utanför det ordinarie området. Förra året lyckades man få vara kvar men i år gick det inte: 

– De hänvisar bland annat till miljöhänsyn och att bilarna skulle kunna kapas av terrorister. Men vi tror ju inte att en A-Ford är förstavalet men vi erbjöd oss att skruva av hjulen vilket de först nappade på. Men tyvärr ändrade de sig sedan. 

Att stå längre bort skulle innebära en försämring för MHRF, konstaterar Peter Edqvist.

– Ja, för vår del som vill finnas där övriga kulturdebatten förs blir det väldigt konstigt. 

Att hålla debatterna på traditionellt vis i en vanlig hyrd lokal var inget alternativ. Inte i år:

– Det är ett väldigt tryck på lokalerna i Visby under veckan, och med så kort varsel var det helt enkelt omöjligt att lösa. 

Är sista ordet sagt? 

– Ja, åtminstone för i år. Vi hade ett 30-tal politiker som skulle medverka men nu är alla avbokade. Nästa år vill vi dock vara tillbaka. Det är intentionen! 

Frågan om veteranbilar i Almedalen fick nyligen lite extra fart efter att MHRF börjat boka av debatterna med politikerna. På Twitter reagerade vänsterpartisten Rosanna Dinamarca skarpt på att högerextrema partier tillåts men inte motorhistoriker. 
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.