Nästa artikel
Michèle Mouton – rallydrottningen!
Motorsport

Michèle Mouton – rallydrottningen!

Publicerad 29 januari 2015 (uppdaterad 6 februari 2015)
I Klassiker 1/2015 berättar Bosse Wennerberg om en av åttiotalets starkast lysande rallystjärnor – Michèle Mouton. Hon blev aldrig världsmästare men hon borde ha blivit det, anser Bosse. Här bjuder vi på bilder från hennes karriär.
När Michèle Mouton anställs av Audi hösten 1980 betecknas det som tidernas PR-kupp. Att hon är en skicklig rallyförare är det ingen som betvivlar, att hon kan vara en potentiell världsmästare är det däremot få som tror. Men det dröjer bara ett par tävlingar innan fransyskan lär sig att hantera den fyrhjulsdrivna besten. Redan hösten 1981 sätter hon de manliga motståndarna på plats när hon vinner San Remo-rallyt.
Från början anses Michèle endast kunna uppnå bra resultat på asfalt men hon drivs hela tiden framåt av nya utmaningar.

– Jag är envis och jag vill lära mig alla underlag, säger hon inför Svenska rallyt. Nu har Hannu Mikkola lärt mig att vänsterbromsa och då borde det fungera bra också på era isiga vägar.
Med tiden lär sig Michèle Mouton att älska Svenska rallyt. Hon startar tre gånger och blir som bäst tvåa.

– Jag tycker om att dansa. När det fungerar som bäst med uppställen mellan snövallarna är det som att dansa balett, säger Michèle mer än 30 år efter VM-debuten i Värmlandsskogarna.

Kolla in bildspelet från hennes karriär och läs hela artikeln i Klassiker 1/2015!

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.