Nästa artikel
Midnattssolsrallyt: första dagen
Kampen mot klockan 2

Midnattssolsrallyt: första dagen

Publicerad 28 juni 2018 (uppdaterad 29 juni 2018)
Första dagen av Midnattssolsrallyt är avklarat för Klassiker-teamet Carl Legelius och Hans Sylvan i Volvo Museums rallyutrustade PV 544.
Det är full koncentration när anvisningarna till första specialsträckan delas ut tre minuter före start. Nu ska Hans Sylvan räkna ut exakt vad de olika siffrorna på pappret innebär, när det är dags för hastighetsbyten och exakt hur lång tid det ska ta mellan kontrollpunkterna. Han hamrar på sin miniräknare och adderar högt. Samtidigt närmar sig startögonblicket och jag kör fram till startlinjen.

Startkortet lämnas över och markeras, 30-20-10-5-4-3-2-1-0 KÖR!

I vanliga fall skulle vi sitta och berömma den fantastiska utsikten från PV:n – det är otroligt vackra sträckor som arrangörerna har tagit ut oss till. Navet för rallyt är Vimmerby, idag rör vi oss i traktern kring Kisa, Horn och Rimforsa.

20182906073037.jpg?itok=AgNEb_xY

Vi kör Regularityklassen där det gäller att pricka en idealtid - på sekunden när. Jag försöker hålla så jämn fart som möjligt, Hans håller koll på klockan. En halv tidig betyder att jag ligger en halv sekund före, noll tre sen betyder att jag måste gasa en anning.

Det är första gången jag kör Regularity och vi har bara tränat ett par gånger före. Men redan på andra sträckan börjar vi hitta rytmen och den Volvo PV 544 som Volvo Museum och Volvo Heritage ordnat fram är fantastiskt följsam och rolig att köra. Trots att snittfarten ska vara max 50 km/h blir det lite grussprut och snälla sladdar emellanåt.

Specialsträckorna avlöser varandra och plötsligt är det lunchuppehåll i Kisa. Även här gäller det att hålla koll på tiden, den goda buffén få bara avnjutas i 32 minuter – sedan är det dags att rätta in sig i startledet igen.

Det är varmt i Småland denna dag och det går åt mycket vatten – i besättningen. Vår härliga PV är helt oberörd av hettan.

Efter första dagen har vi samlat på oss en och annan prick men ligger i alla fall på tionde plats i Regularity Elite-klassen.

Rallyt fortsätter på fredag och lördag så det finns gott om möjligheter till förändringar...

20182906072153.jpg?itok=G0TF8PYx

Regularityklassen bjuder på en skön blandning bilar.

Hans Sylvan har mycket att hållakoll på.

Regularityklasserna startar först på morgonen. Fortåkarna, får gå upp senare.

Relaterade dokument

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.