Nästa artikel
Mini med 80-talsstuk
Läsarnas Klassiker

Mini med 80-talsstuk

Publicerad 1 april 2021
Det är långtifrån alla ombyggda bilar som överlever i längden. Hasse & Emil Jonssons Mini har många viktiga attribut som var heta i början av 1980-talet.
Emil Jonsson från Vilhelmina har barndomsminnen från när hans pappa Hasse höll på med renoveringen och ombyggnationen av sin Mini Van. Den hade blivit påbackad av en lastbil men utöver att laga karossen så prickade Hasse av en hel del av den tidens hetaste custom-attribut: Skärmbreddare, frontspoiler, Bubbelfönster, glimrande mirralack och enorma mängder krossad plysch.
 
Innan Emil hann fylla körkort så hamnade Minin i en lada. Där blev den stående i tjugo år tills han förra sommaren tog ut den för att få den på rull igen.
– Farsan tyckte det var skitkul, han är lite skröplig och kan inte meka så mycket själv längre, säger Emil Jonsson. Men han levde upp av det här och hjälpte mig med att hitta delar. Och han vet ju saker som hur man ställer in tändningen på en Hundkoja och den hjälpen var jäkligt värdefull.
 
Karossen hade klarat sig fint från rost i den torra ladan. Och lackjobbet hade klarat sig fint då karossen var tennspacklad snarare än spacklad.
 
Att motorn startade var också ett plus, men det fanns annat att ta itu med.
– Allt i bromsväg hade kärvat ihop. Jag fick byta bromscylinder och alla slangar. Kopplingen hade fastnat också så jag fick ta ur motorn för att komma åt lamellen.
 
På tre månader blev Emil klar och kunde sedan besiktiga Minin. Då var det redan höst men Emil hann med ett par turer i alla fall innan snön kom.  
 
– Det som var fränt på 1980-talet är ju kult nu. Nästa sommar ska jag köra mer. Den ska behållas den precis så som den är nu med ett undantag, jag har beställt lite fetare fälgar från England, säger Emil Jonsson.

Vill du ha med din bil i Klassiker under vår vinjett "Läsarnas Klassiker"? Den kan vara svensk, europeisk, japansk eller amerikansk, orörd, superrenoverad, i bra bruksskick eller rör-bara-med-bomullshandskar-skick – eller kanske något helt annat! Oavsett vilket så är det bara att skicka in några bilder, gärna så högupplösta som möjligt till red@klassiker.nu 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.