Nästa artikel
Mini Remastered – en hippare koja
Reportage

Mini Remastered – en hippare koja

Publicerad 8 april 2017 (uppdaterad 8 april 2017)
Somliga bilar blir aldrig omoderna. Nu har specialisten David Brown Automotive gjort en fruktansvärt läcker av nytolkning av Hundkojan. Mini Remastered.
På 1960-talet förädlade företag som Wood & Pickett och Radford Hundkojor. Man öste in läder, trä och finesser som elhissar och luftkonditionering och kunde sedan sälja bilarna för mångfalt mer än vad en standard-koja kostade. Köpare var de supperrika och superkända, till exempel Beatles-medlemmar och Peter Sellers.
 
Nu kommer uppföljaren – Mini Remastered. Med en fantastisk fingertoppskänsla och sinne för detaljer har David Brown Automotive (ingen koppling till Aston Martin) just lanserat sin nytolkning av den klassiska Hundkojan.
 
Man utgår från en nytillverkad kaross som sedan bearbetas, bland annat tar man bort de typiska ”kaross-sömmarna” fram och bak. Färgvalen är supermoderna och 60-tal på samma gång, liksom inredningen och smyckningen av karossen. Det enda som stör ögat lite är bakpartiet med de onödigt tillkrånglade bakljusen och den kromade mustaschen ovanför nummerskylten. Kanske en nödvändig störning.
 
Drivpaketet består av den trogna stötstångsmotorn i gjutjärn monterad ovanpå en fyrväxlad låda. 1275 kubik i standardutförande, 1310 cc i trimmad upplaga. Men en Hundkojemotor är lätt att skrämma upp och trimdelar finns det gott om.
 
1 400 timmar uppges transformeringen eller bygget ta, av dessa läggs omkring 400 på karossen och lackeringen.
 
Mellan 100 och 200 exemplar årligen tänker man sig att bygga och efter att ha kollat in David Browns hemsida är det svårt att inte bli supersugen.
 
Priset är ännu inte helt fastställt, men tillverkaren har lovat att det ligger ”rejält söder om sexsiffrigt”. Då pratar man tyvärr engelska brexit-pund. Det handlar alltså om någonstans runt 750 000 kronor för en nytolkad Koja.

Återigen är det de superrika och superkända som får njuta av koja med guldkant.
 
 

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.