Bild
Nästa artikel
Multipla före Multiplan

Multipla före Multiplan

föregångare

Fiat Multipla har ofta kallats världens första MPV, och anses varit ett genidrag från Fiat som introducerades 1956.

Men det är sällan det kommer något nytt under solen. Troligen hade man sneglat en del på dessa alster som föregick multiplan med flera år.  Fiats Multipla introducerades 1956 och byggde på Fiat 600:ans mekanik. Till skillnad från de föregående trevande försöken så kom Multiplan att byggas i nästan en kvarts miljon exemplar fram till 1965.

Till höger en mycket snarlik skapelse från Moretti, den var eldriven och visades redan 1944. Den andra är fransk, en prototyp avsedd för taxibruk från 1945. Karossen byggdes av Faget-Varnet och hade även skjutdörrar à la Volkswagenbuss, som också den låg några år framåt i tiden.

Kommentarer

#1
Andreas Uddling
2015-09-17 15:51

Den lille Renault-bussen byggdes på komponenter från Renaults Juvaquatre-modell introducerad som 1938 års modell. Med en 1001cm3 motor kunde man inte förvänta sig några svarta sträck i asfalten eller ens i kullerstenen på Paris innergator. Den var ju mest avsedd för innerstadstrafiken, men den kom aldrig till serieproduktion. Istället blev 4cv en hyggligt vanlig taxi några år senare. Otroligt men sant, plus att man kunde åka 4cv-taxi i både Marocko, Algeriet och "Indo-china" dvs Vietnam....gnugga den du!

#2
Leif Hurtig
2015-09-21 10:17

Man kunde åka 4CV-taxi i Tokyo och Yokohama också. Hino byggde ju också Renault 4 CV. Även i Schweiz fanns 4CV taxi, och i Tunisien. Men däremot inte i bilens hemland, Frankrike. Den godkändes aldrig som taxi där.
Den där prototypen till taxi på bilden har ju samma förarposition som i moderna tiders Espace, dvs med förarplatsen bakom framaxeln och en trekantruta mellan vindrutan och framdörren. Även fronten ansluter till Renaults lastbilstradition från krigsåren då flera varianter fanns med ungefär samma frontutseende.

#3
Markus Norrbom
2015-09-29 21:43

Jag såg en på Östermalm i söndags, parkerad korsningen Östermalmsgatan/Grev Ture.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.