Nästa artikel
När Opel var polisbil
Reportage

När Opel var polisbil

Publicerad 21 juli 2020 (uppdaterad 21 juli 2020)
I början på 1960-talet var Opel Kapitän en vanlig polisbil i Sverige.
Opel Kapitän P2 lanserades hösten 1959 och jämfört med föregångaren var insteg och takhöjd bättre vilket gjorde bilen än mer lämplig för som radiopatrullbil. Många polisdistrikt började köpa in Opel Kapitän i början av 1960-talet och i många fall ersatte den stora Opeln amerikanska bilar. 
 
I kundtidningen GM-revyn 1960 citerades fordonsinspektören hos Göteborgspolisen Åke Skantz: ”Mycket grundliga prov och tester ligger bakom köpet av våra nio Kapitän”. Den raka sexan i Kapitän P2 var en vidareutvecklad version från föregångaren med kortare slaglängd och större borrning. Den 2,6 liter stora motorn gav nu 90 hk.
 
När ansvaret för all polisverksamhet i Sverige togs över av staten 1965 inleddes också en stor föryngringsvåg av de svenska polisbilarna. I Stockholm skrotades nästan alla gamla bilar. Expressens motorskribent Lennart Öjesten skrev i flera artiklar om hur slitna många polisbilar var vid den här tiden och på just Opel Kapitän menade han att framvagnarna ofta var nedsjunkna med snedslitna däck som följd.
 
Läs mer om Opel Kapitän som polisbil i Klassiker nr 7/2020 där vi kör en unik överlevare som finns kvar tack att den var inblandad i en trafikolycka 1965! idag ingår den i Polismuseets fordonssamling.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.