Nästa artikel
Ny bok om polisbilar
Reportage

Ny bok om polisbilar

Publicerad 2 augusti 2021
Klassikers Fredrik Nyblad har tidigare skrivit en bok om polisbilar från Volvo. Nu har han gett sig på ämnet igen men den här gången har tratten vidgats till alla sorters polisbilar i Sverige under 1900-talet.
”Svenska Polisbilar – under 1900-talet” är namnet på Fredrik Nyblads nya bok. Tematiskt går den från att handla om de oftast helsvarta kommunala polisbilarna som följdes av de svartvita efter att staten tagit över all polisverksamhet 1965. Vidare avhandlas 1980-talets så kallade hockeyklubbdekor och avslutningsvis de blåvita polisbilarna som kom 1989.
 
– Det finns en sån otrolig bildskatt som jag var tvungen att göra något av. Bilder på polisbilar är kittlande för oss som älskar klassiska bilar men de är också ofta goda tidsdokument som visar hur mycket som förändrats på bara några decennier, säger Fredrik Nyblad.
 
År 2018 kom Fredrik Nyblads första bok om polisbilar: ”Volvos polisbilar – från PV652 till V90. Det är förstås en del Volvobilar med även i den här boken men här finns också Ford, Opel, Plymouth, Volkswagen och inte minst Saab.
 
– De äldsta bilderna på Saab som polisbil i boken är på en Saab 96 tvåtakt i Nyköping. Men det var med fyrdörrarsversionen av Saab 99 och insprutningsmotorn från EMS som märket verkligen etablerade sig som polisbil, säger Fredrik Nyblad
 
Ett kapitel handlar också om de båda svenska bilmärkena som polisbilar i andra länder och ett annat omfattar leksakspolisbilar. ”Svenska polisbilar – under 1900-talet” kan bland annat köpas direkt från författaren – mejla till bestallning@yahoo.com

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.