Nästa artikel
Nya Mini fyller 20 år!
Reportage

Nya Mini fyller 20 år!

Publicerad 28 april 2021
I april 2001 startade tillverkningen av den moderna Mini Cooper. Trots att den sakligt sett inte hade mer än namnet gemensamt med bilen från 1959 så var de ändå samma andas barn.
Salongspremiären hade skett i Paris hösten 2000 men serietillverkningen kom igång först den 26 april 2001 i fabriken i Oxford. Senare under våren fick pressen provköra Mini Cooper och även om det var en helt ny bil så stod det klart att den var minst lika rolig att köra. Körglädjen berodde till stor del på chassit med påkostade hjulupphängningar, rätt viktfördelning och hög vridstyvhet.
 

Pressbild tagen i samband med den internationella pressprovkörningen i Stockholm 2001. En Volvo 740 tittar in i kanten på bilden!

Medan grundmodellen Mini One hade 90 hk hade Mini Cooper 116 hk. Snart dök också Cooper S upp som med hjälp av en Roots-kompressor fick upp effekten till 163 hk. Ännu hårigare var John Cooper Works-versionen på 210 hk.
 
Att 20 år nu gått sedan produktionsstarten vill Mini högtidlighålla bland annat med de här bilderna från fabriken i Oxford. Det är en anläggning med anor tillbaks till Pressed Steel och i området fanns också Cowleyfabriken där Morris Mini tillverkades en gång i tiden.
 
Den första generationen nya Mini tillverkades fram till hösten 2006 i hela 700 000 exemplar. Då hette det att den var så stor jämfört med originalet. Men allting är ju relativt, jämför med den nuvarande generationen!
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.