Bild
Nästa artikel
Nygammal Morris

Nygammal Morris

Återbruket

Morris återuppstår! Den gamla klassika Morris J-type kommer tillbaka i ny skepnad och med modern teknik. 

Morris J1 kom 1949 och blev den brittiska motsvarigheten till folkabussen. Divisionen som skötte lastbil och skåpbilsbiten hette Morris Commercial Cars Limited. Dom tynade bort i början av sjuttiotalet när deras vagnpark började bli föråldrad. Några år senare försvann  Morris personbilar med. 

Men nu är dom på banan igen  - får vi hoppas!
Ett nytt Morris Commercial med säte i Worchestershire bildades 2017 - sedan dess har dom kittlat oss med 3D-ritningar av en gullig bil i diverse klatchiga färger. 

Nygammal Morris

Morris J1 var en verklig allroundbil, och nykomlingen Morris JE gör anspråk på detsammma. Den skall gå att få som skåpbil, minibuss eller pickup.

Mekaniken är toppmodern - ett plattformschassi med elmotor bak. Det mesta av tekniken har lyfts över från Nissan Leaf.  Räckvidden sägs bli runt 30 mil och JE skall klara lasta 1000 kilo. Karossen görs i kolfiber - återvunnen sådan, för med Morris JE står miljö och hållbarhet i folkus. 

Men hela konceptet kommer till ett pris såklart, preliminärt kommer Morris JE kosta runt 60 000 pund.  

Där för har det tagit lite tid det hela, men för två år sedan - november 2019 visades den första rullande bilen upp.  Se filmen här!

Produktionsstart sattes då till någon gång 2021 och man pratade om en volym på drygt 1000 bilar per år men inget verkar hänt ännu...
Men vi hoppas och håller tummarna för att nya Morris JE snart skall rulla ut från en ny Morrisfabrik någonstans i England. 

Originalet.

Nygammal Morris
Taggar: Reportage, Morris

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.