Nästa artikel
Nyheter från ANA 1960
Reportage

Nyheter från ANA 1960

Publicerad 2023-02-07 07:10
Här visas 1960 års nya modeller hos ANA i Sundsvall upp. Men anledningen var något större än att bara visa upp bilar.

ANA:s återfärsäljare för Saab och Chrysler låg på Köpmansgatan 1 i centrala Sundsvall Några av bilarna är märkta med Floyd Patterson. I juni 1960 var det dags för årets stora sporthändelse - returmatchen mellan Ingo och Floyd. Året innan hade Ingo Johansson blivit historisk när han golvade Floyd i tredje ronden. 
Nu var det dags för revansch och hela Sverige hade veritabel boxningsfeber.  

Saab 95 var en nästan nyhet. Den hade haft premiär i maj 1959 och nytt för 1960 var de pressade dekorplåtarna på B och C-stolpe. 

 

Näst i raden står årets verkliga nyhet från USA - Valiant.  Den nya kompaktbilarna rönte stor framgång både hemma i USA och här.  Nu fick man ju en amerikanare i europeiskt format.  
Detta år registrerades 606 nya Valianter i Sverige.  Unikt för 1960 var att Valiant lanserades som ett eget märke, men redan 1961 kom den att gå under Plymouths flagga.  På flera exportmarknader som till exempel Sverige hette den dock Chrysler - eller 'Valiant by Chrysler' som det stod på bilarna fram till 1964. 
 

Bara 92 köpare valde en fullstor Plymouth detta år - ett väsentligt tapp mot föregående år då man sålde 372 stycken.

Dodge arbetshäst Serie C sjöng på sista versen - året efter avlöstes den av den mer moderna D-100. En sådan här skåpbil kallades i USA för Dodge Town Panel.   Nytt 1960 i Dodge och Plymouth personbilar var den nya Slant Six  - rak sexa på 170 eller 225 kubiktum.  Nyttofordonen som serie C fick dock hålla tillgodo med den gamla sidventilssexan på 120 hästkrafter. 

Hur gick det i matchen då?  
Floyd Patterson tog tillbaka sin världsmästartitel i tungvikt efter knockout på Johansson.   Trots att han golvade vår nationalikon kom Pattersons popularitet bara att öka i Sverige. Och den blev inte mindre av att han slog ut Johansson i tredje mötet 1961.  Svenskarna älskade Floyd Patterson och Floyd älskade Sverige. Hans resor hit kom att bli många under åren.  Dels för hälsa på sin vän Ingo Johansson och sin bror Raymond. 
Brodern som själv hade en boxningskarriär lite skuggan av Floyd flyttade till Sverige på sextiotalet.  Han slog sig ner i Torslanda utanför Göteborg där han bor än idag.  

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.