Nästa artikel
Opels terrängsportbil
tyskt

Opels terrängsportbil

Publicerad 15 augusti 2022 (uppdaterad 16 augusti 2022)
Opel Geländesportwagen - en crossover från 1936!

Opels egendomliga Geländesportwagen var vad vi idag kallar för "crossover" men långt före begreppet fanns. För denna kom redan 1934.
Dessa Geländesportwagen hade aluminiumkaross på stålstomme. Karosserna kom först från Kühn och modellen såg i första skepnaden mer ut som en normal sportbil med skärmar och allt standard.

De senare bilarna som var mer anpassade för offroadkörning kom 1936, med kortad ram och mer robust i sina detaljer. Autenrieth i Darmstadt gjorde karosserna till dessa. 
 
Profilen är typiskt sportig för sin tid, men den höga markfrigången och grova däcken skvallrar om att den även skall kunna framföras utanför vägbanan. Motorerna var samma som i standardbilarna. Geländesportwagen i sitt andra utförande hade 2,5-literssexan från Super Six, 1938 kom man även att använda den nya större Kapitänmotorn.

Men varför då? Jo, biltrial var en sport på modet och i dessa skördade man stora framgångar med Geländesportwagen.

Ett annat lite dunklare användningsområde för Geländesportwagen var som en slags övningsbil för terrängkörning, då högst troligen i militärt syfte.
Detta var på den tiden Tyskland rustade i hemlighet och kanske var dessa en del av maskeraden?

Det egentliga syftet med denna lilla krabat verkar vara något dubbelsidigt och så många blev det inte heller. Bara ett 15-tal skall ha byggts och ett enda exemplar har överlevt till våra dagar.

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.