Nästa artikel
Ovanlig lyxkombi på auktion
Ford Zodiac Estate

Ovanlig lyxkombi på auktion

Publicerad 9 oktober 2020 (uppdaterad 9 oktober 2020)
Stor, dyr och brittisk. Ford Zodiac Mk IV Estate såldes via Fordhandeln men byggdes av en karosserimakare. Enligt reklamen bilen för mannen som har allt – och vill ta det med sig! Nu säljs en av de fyra vänsterstyrda som finns kvar i världen på av Bilweb Auctions – klubban faller den 15 oktober.
I Klassikers samlarutgåva #10 finns en artikel om just detta exemplar – här är ett utdrag:

När Ford Zodiac Estate presenterades på London Motor Show hösten 1966 måste den ha varit extremt udda med sin kombination av lyx och lastförmåga.

Brittiska tidningen Motor tyckte att bagageutrymmet kunde varit rymligare med tanke på bilens storlek när man testade Zodiac Estate 1969. Kritiken påminner om den som idag hörs om så kallade livsstilskombis.Komfort och motorstyrka fick bättre betyg. Att den kostade hela 460 pund mer än sedanen var dyrt ansåg Motor men skrev ändå: ”För det får du en extremt komfortabel bil utan de vinddrag och oljud som kommer med de billigare alternativen.”I en broschyr för Zodiac och den fullutrustade versionen Executive är det först på baksidan som herrgårdsvagnen visas. Men att ha ”For the man who has everything – and wants to take it with him” som slogan är svårslaget.Med baksätet nedfällt är det helt mattinklädda bagageutrymmet 2,3 kvadratmeter stort. Det är lätt att tänka sig vilka möjligheter till ett aktivt liv som öppnar sig om man väljer:”En extremt bra bil för stora familjer och väldigt långa helger.”

Till auktionen

Länkar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.