Bild
Nästa artikel
Tigra - vart tog dom vägen?

Tigra - vart tog dom vägen?

P-märkt

Gick förbi denna Opel Tigra på en parkering i Bollebygd och insåg det var åratal sen man såg en ute sist. Om den inte är utskrotningshotad så åtminstonde rödlistad.
Snart är denna udda Opelmodell lika sällsynt som vilda tigrar.

Opel Tigra debuterade som en stilstudie 1993, men redan året efter sattes den i produktion.  Den hade en form som stack ut, som skiljde sig från mängden.  Under skalet gjorde den inte det, där var det en vanlig enkel Opel Corsa.
Den var tänkt att konkurrera med...  ja vadå?  

Motorvalet var smalt, 90-hästars DOHC sextonventilers fyra eller en 105 hästars dito från Corsa GSi.  Tigra kom att säljas på en rad olika marknader, på GM-vis under olika märken  som Chevrolet Tigra i Sydamerika, Holden Tigra i Australien, Vauxhall Tigra i Storbritannien dock byggdes dom allihop i Spanien.

Fram till 2001 hade man producerat drygt en kvarts miljon Tigror, sen gjordes ett uppehåll innan en ny Tigra kom 2004, men det är en annan histora.

En koll visar att idag finns 333 stycken Tigror kvar i registret, hur många av dom som rullar torde vara en minoritet av dom.  Dom flesta är nog papperstigrar.
Taggar: P-märkt, Opel Tigra

Kommentarer

#1
bozze lundgren
2019-08-29 10:00

Vi ska vara glada att det inte syns några Tigror på vägarna. Hur Opel , som gjort så många snygga bilar , kunnat göra något så fult är en gåta.

#2
Oscar G
2019-09-01 14:24

"Den var tänkt att konkurrera med... ja vadå?"
Svaret måste väl vara den samtida Ford Puma. Liksom den liten, hyfsat ettrig och åtminstone i somligas ögon sportig - och man anknöt till och med till Fordens rovdjursnamn!

#3
Torgny L
2019-09-03 09:09

Skulle tippa på att rosten och bristande omvårdnad tagit hårt på beståndet. Tyckte det var en tuff bil då, tycker den är lika tuff idag.

#4
Henrik
2019-09-04 11:51

Hade en som lånebil en gång från den lokala SAAB och OPEL handlaren när min SAAB 9000 2.3 turbo var på service. Tigran såg roligare ut än vad den var.

#5
Niklas
2019-09-15 14:53

Den var inte tänkt att konkurrera med någon, Opel har många gånger försökt göra något eget och udda, gå sin egen väg, detta var bara ett av dessa exempel.
Bakrutan var för övrigt extremt avancerad för sin tid.
Den skulle ursprungligen komma också som roadster och gjordes i ett exemplar med mittmotor V6 och bakhjulsdrift som ide.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.