Bild
Nästa artikel
På en tur i sekelskiftets Västerås

På en tur i sekelskiftets Västerås

Från förr

Med tanke på helgens stora begivenhet i stan, Power Big Meet, så är här en bild från en tid då Västerås var betydligt mindre och trafiken något glesare.

Power Big Meet är en av världens största bilträffar, i runda tal 15 000 amerikanska bilar vallfärdar till staden för fyra dagars träff, cruising och fest. I 1900-talets början fanns det knappt hundra bilar i hela landet. Första tillgängliga statistiken säger att 662 fordon fanns när registreringsplikt infördes 1907.

Bilden är från just Västerås och mest troligt från något av 1900-talets första år, iallafall är automobilen en fransk Parisienne Combination från 1899. Den verkar sakna registreringsskylt, för sådana infördes först 1906-07, och då fick denna vagn nummer U4.

Parisienne var en ganska liten fransk tillverkare som var verksamma under en kort period åren 1899-1903 i Paris. Karossen kom från Belvalette och man tog motorerna från De Dion och Aster, den senare hade 3½ hästkrafter. Motorn var monterad i framvagnen och gjorde den lilla lätta bilen framhjulsdriven. Styrningen sköttes med spaken som vred hela framaxeln med motorn

Taggar: Reportage, Hem

Kommentarer

#1
Lars-Göran Lindgren
2012-07-05 11:59

Kul att ni lyfter upp så pass gamla bilar!
Antar att ni hittat bilden och lite info på Mässings & Nickels webbplats: www.massingnickel.se

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.