Nästa artikel
Pionjären vid spakarna
grundfigur

Pionjären vid spakarna

Publicerad 22 februari 2022
Med skräckblandad förtjusning greppas spakarna på en licensbyggd Wright Flyer - men vem är han?
 
Året är 1909 och den våghalsige aviatören heter Charles Stewart Rolls.

Han var den andre britten att flyga med ett aeroplan. Det gjorde han 1908 med ingen mindre än Wilbur Wright bakom spakarna. Sedan innan var Charles hängiven ballongflygare och även dessutom en av grundarna bakom Royal Aero club som bildades 1901.
Bilen med startnummer fyra är en De Dion Bouton 8HP redo för start i ett landsvägslopp 1898. Det fanns inga motorbanor så alla tävlingar gick på allmän väg i bilens barndom bland vanlig trafik - som ju mest bestod av hästar, gående och en och annan cyklist.

Den lite lätt uttråkade föraren är just C.S Rolls - då en 21-årig collegestudent vid Eton.
Han hade köpt sin första bil redan 1896 i Frankrike, en Peugeot.

Medlem i både franska automobilsällskapet och grundare av det brittiska Automobile Club of Great Britain var han välmeriterad i den lilla automobilkretsen innan han hade fyllt 20.
Han kom senare att lägga till fler meriter i sitt unga liv, 1903 startade han import och återförsäljning av bilar, som ett av de första i sitt slag i landet.
År 1909 köpte han sitt första flygplan och blev den första att korsa engelska kanalen åt båda hållen vid samma tillfälle.
 
Han levde lika äventyrligt som han dog.  1910 var han den första engelsman som omkom i ett flyghaveri när hans Flyer tappade stjärten och vek sig vid en uppvisning. Han blev 32 år.

Men mest känd idag är nog Charles Stewart Rolls för att tillsammans med Henry Royce grundat det legendariska Rolls Royce 1904.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Klassiker

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.